Vancomycin DBL

Vancomycin DBL

Vancomycin DBL nedir ne için kullanılır, Vancomycin nasıl kullanılır, Vancomycin DBL ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Vancomycin DBL Flakon İV

Vankomisin HCl

Vancomycin DBL Ambalaj:

  • 500 mgx1 Flakon
  • 1 gx1 Flakon.

Eşdeğeri:

 Vankomisin HCl Abbott Flakon İV: 500 mgx1 Flakon, 1 gx1 Flakon(Abbott).

Endikasyon:

 Metisiline Dirençli (laktamaz dirençli) stafilokokların neden olduğu ciddi enfeksiyonların tedavisinde endikedir. Penisilinlere alerjik hastalar ile penisilinler ve sefalosporinler dahil diğer antibiyotiklere yanıt vermeyen hastalarda vankomisin duyarlı mikroorganizmaların neden olduğu enfeksiyonlarda kullanılır.Vankomisin, streptokoksik ve difteroid endokarditte tek başına veya bir aminoglikozid ile birlikte kullanılır. Vankomisinin oraluygulanması,C. difficile’-nin neden olduğu antibiyotiğe bağlı psödomembranöz kolit tedavisinde kullanılır.

Kontrendikasyon:

 Vankomisine Aşırı duyarlı hastalarda kullanılmamalıdır.

Vancomycin DBL Uyarılar:

 Vankomisinin hızlı tek doz uygulaması(örn. birkaç dakika içinde) aşırı hipotansiyon ve nadiren kalp durmasına neden olabilir. Böbrek fonksiyonları bozuk olan kişilerde vankomisin aminoglikozidler, amfoterisin B, basitrasin, cisplatin gibi nörotoksik ve/veya nefrotoksik potansiyelli sistemik ve topikal uygulanan ajanlar ile birlikte ya da art arda kullanılması halinde böbrek fonksiyonları sürekli izlenmeli vedalaşmalardan sonra gerekli önlemler alınmalıdır.Yaşlılarda Doz ayarlanmalıdır. Vankomisin dokuyu tahriş edici özelliktedir;bu nedenle IV yoldan dikkatle uygulanmalıdır. Gebelerde kullanılan güvenliği kanıt olmadığından ancak çok gerekli olduğunda uygulanmalıdır.Vankomisinin anne sütüne geçip geçmediği bilinmediğinden emziren kadınlarda uygulamada dikkatli olunmalıdır.

Vancomycin DBL Yan Etkileri:

 Bazı hastalarda tedavinin başlamasından 1-2 hafta sonra ya da 25 mg’lik total dozu takiben tedavinin kesilmesi ile yok olan nötropeni belirlenmiştir.Nadiren Trombositopeni, agranülositoz oluşur. Nadiren anafilaksi, ilaç ateşi, titreme ve kızarıklık oluşabilir. Vankomisinin hızlı bir infüzyon şeklinde uygulanması sırasında ya da hemen sonra hastalarda hipertansiyon, hırıltı, dispne, ürtiker ya da kaşıntı gibi anafilaktoid reaksiyonlar gözlenebilir. Hızlı uygulanan enfüzyon vücudun üst kısmında kızarıklık (“kırmızı boyun”) ya da gö-güs ve sırtta ağrı ve kas spazmı yapabilir. Vankomisinin 60 dakika içinde yavaş infüzyon uygulanması halinde bu etkiler çok nadir oluşur.

İlaç Etkileşimleri:

 Vankomisin ile anestezik ilaçların aynı zamanda kullanılmalarının özellikle çocuklarda enfüzyon bağlı etkilerin görülme sıklığını artırdığı bildirilmiştir. Vankomisinin Amfoterisin B, aminoglikozidler, basitrasin, polimiksin B, kolistin,neomisin veya cisplatin gibi nörotoksik ve/veya nefrotoksik ajanlar birlikte kullanımında dikkatli olunmalıdır.

Vancomycin DBL Doz Önerisi:

  • Erişkinler: Genelde uygulanan İV doz 6 saatte bir 500 mg veya 12 saatte bir 1 g dir. Her doz 10 mg/dakikadan daha yavaş veya en az 60 dakika veya daha uzun bir sürede uygulanmalıdır.
  • Tedavinin toplam süresi enfeksiyonun tipine ve ciddiyetine ve hastadan alınan klinik yanıta göre belirlenir.
  • Stafilokoksik Endokarditte tedavi 3 hafta veya daha fazla olarak önerilmektedir.
  • Çocuklar: Vankomisin pediatrik dozajı,başlangıçta 15 mg/kg lik bir yükleme dozu sonrası, 6 saatte bir 10 mg/kg olarak hesaplanır.Herkez en az 60 dakikalık bir sürede verilmelidir.
  • İnfantlar ve Yenidoğanlar: Yenidoğanlar ve küçük infantlarda,toplam günlük İV doz daha düşük olabilir.
  • Başlangıç dozu olarak 15 mg/kg, ilk 1 hafta için 10 mg/kg 24 saatte bir ve 1 aylığa kadar sekiz saatte bir verilir.
  • Oral Uygulama: C.difficile antibiyotik psödomembranöz kolit için erişkinlerde genellikle kullanılan toplam günlük doz, 7-10 gün boyunca 3 veya 4 bölünmüş doz şeklinde 500 mg 2 g dir. Çocuklarda toplam günlük doz, 3 veya 4 bölünmüş doz olarak 40 mg/kg vücut ağırlığıdır.
  • Toplam günlük doz 2 g yi geçmemelidir. 500 mg lik bir şişe içeriği 30 mL distile su ve deiyonize su ile sulandırılarak hastaya verilebilir veya nazogastrik tüpten verilebilir.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...