Vasoplan

Vasoplan nedir ne için kullanılır, Vasoplan nasıl kullanılır, Vasoplan ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Ampul

Pentoksifilin

Ambalaj: 100 mg/5 mL x 1 ve 5 ampul.

Endikasyon:

 Periferik Arterlerin tıkayıcı hastalıkları ve arteriyosklerotik veya diyabetik nedenlerden meydana gelen arteriovenöz dolaşım bozuklukları(kesik topallama, istirahat ağrısı gibi) ve trofik bozukluklar (ulcus cruris ve gangren gibi); serebral dolaşım bozuklukları (serebral skleroz konsantrasyon güçlüğü, baş dönmesi, unutkanlık gibi sonuçları),iskemik ve post apoplektik durumlar; göz veya iç kulağa ait, dejeneratif vasküler süreç ve görme veya işitme bozuklukları ile seyreden dolaşım bozukluklarında endikedir.

Kontra Endikasyon:

 Pentoksifilineve diğer metilksantinlere aşırı duyarlığı olan hastalar, ağır hemorajiler,ağır retinal kanamalar gibi durumlarda kullanılmamalıdır.

Uyarılar:

 Miyokard enfarktüsü, düşük tansiyon, ağır böbrek fonksiyon bozukluğu, ağır karaciğer fonksiyon bozukluğu, koagülasyon hastalıkları ve antikoagülan tedaviye bağlı olarak kanama eğiliminin arttığı durumlar, kan basıncında düşme riski olan özel durumlarda hastaların dikkatle takibi gerekir.Gebelik süresince kullanılmamalıdır.Az miktarda anne sütüne geçer.Olası risk ve yararları dikkatlice saptanamayan emziren kadınlara verilmemelidir.

Yan Etkileri:

 Özellikle Yüksek dozda veya hızlı infüzyon şeklinde uygulandığında, sıcak basması, midede ağırlık, dolgunluk hissi, bulantı, kusma veya ishal gibi gastrointestinal yakınmalar, nadiren taşikardi gibi kardiyak aritmiler olabilir. Çok nadir durumlarda, anjiyonörotik ödem, bronkospazm ve bazan dolaşım şokuna varabilen, ağır anafilaktik/anafilaktoid reaksiyonlar olabilir.

İlaç Etkileşimleri:

 Kan basıncını düşürücü (ACE inhibitörleri vb.) ve kan basıncını düşürme potansiyeli taşıyan (nitratlar vb.) ilaçların etkisi pentoksifilin tedavisi sırasında artabilir. İnsülin ve oral antidiyabetiklerin kan şekerini düşürücü etkisini artırarak hipoglisemi riskini artırabilir.Bazı hastalarda, pentoksifilin ve teofilinin beraber kullanımı ile teofilin düzeyi, dolayısıyla teofiline bağlı advers etkiler artabilir veya ağır olabilir.

Doz Önerisi:

 IV, IM ya da intraarteriyel yoldan uygulanabilir.Hastanın tolere edeceği en uygun yol IV enfüzyon şeklidir. Enfüzyon günde 1 yada 2 uygulama şeklinde yapılmalıdır. Her enfüzyonda, hastanın durumuna göre100 mg (1 ampul) ya da 300 mg pentoksifilin 100-500 mL infüzyon çözeltisi içinde karıştırılmalı ve 1 saat içinde 100 mg pentoksifilin verilecek bir şekilde ayarlanmalıdır. Gerekli ek doz oral yoldan tamamlanmalıdır; günlüktoplam pentoksifilin miktarı (oralparenteral) 1500 mg’yi geçmemelidir.Normal ağırlıklı hastalara uygulanacak maksimal IV doz 1200 mg’dir. IV yoldan doğrudan uygulama için önerilen doz 24 saat içinde 100 mg (1 ampul) veya 200 mg şeklindedir ve bu miktarın üzerine çıkılmamalıdır. IV uygulama çok yavaş bir şekilde ve ortalama 5 dakika içinde yapılmalıdır. 70 yaş üzerindeki hastalara İV uygulama önerilmemektedir. İntraarteriyel pentoksifilin tedavisinde pompalı enjektör kullanılmalıdır. Tedaviye düşük dozlarda başlanmalı (100-300 mg),tedricen artırılarak günlük doza girilmelidir ve uygulama 20-50 mL serum fizyolojik ile yapılmalıdır. Efüzyon süresi olarak 100 mg pentoksifilin için 5 dakika önerilmektedir. IM uygulamalar için günde 2-3 ampul önerilmektedir.Böbrek fonksiyonları bozuk olgularda doz ayarlaması yapılmalı ve planlanan dozun ortalama %50-70’i uygulanmalıdır.