Vegabon

Vegabon nedir ne için kullanılır, Vegabon nasıl kullanılır, Vegabon ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Tablet

Ambalaj: 70 mgx4 tablet.

Endikasyon:

 Postmenopozal osteoporozun tedavisi ve önlenmesinde ve osteoporoz erkeklerde kemik kütlesinin artırılmasında endikedir.

Kontrendikasyon:

 Özofagus darlığı veya akalazya gibi özofageal boşalmayıgeciktiren özofagus anomalileri; en az 30 dakika ayakta veya dik pozisyonda duramamak; etkin maddeye aşırı duyarlılık ve hipokalsemi durumlarında kontrendikedir.

Uyarılar:

 Alendronat ile tedaviye başlamadan önce hiperkalsemi ve D'Vitamini eksikliği gibi kalsiyum ve mineral metabolizması bozuklukları tedavi edilmelidir. Alendronat diğer bifosfonatlarda olduğu gibi üst gastrointestinalmukozada lokal iritasyonlara neden olabilir. Alendronat aktif üst gastrointestinal problemleri (disfaji, özofageal hastalıklar, gastrit,duodenit, ya da ülser gibi) olan hastalara verilirken dikkatli olunmalıdır.Gece yatarken veya sabah kalkmadan alınmamalıdır. Gebelik boyunca sadece potansiyel yarar, anne ve fetusun maruz kalacağı potansiyel riski haklı gösteriyorsa kullanılmalıdır. Emzirenlerde kullanımı tavsiye edilmez.

Yan Etkileri:

 Abdominal ağrı, dispepsi, özofageal ülser, disfaji ve abdominal gerginlik görülmüştür.Nadiren döküntü ve eritem meydana gelmiştir. Buna ek olarak bildirilen istenmeyen olaylar: Kas iskelet ağrısı (kemik, kas ya da eklem), kabızlık, diyare, gaz, baş ağrısı, bulantı, kusma, kas krampları,gastrit, gastrik ülser, duodenum ülseri asit regürjitasyonu, orofarengeal ülserasyon, özofageal striktür, nadiren deri döküntüsü, üveit, ürtiker anjiyoödem içeren aşırı duyarlılık reaksiyonları.

İlaç Etkileşimleri:

 Birlikte alındığında, kalsiyum suplemanları, antiasitler ve diğer oral ilaçlar alendronatın emilimini etkileyebilir. Vegabon’dan sonra başka ilaç almadan önce, en az yarım saat beklenmelidir.

Doz Önerisi:

 Günün ilk yiyecek, içecek veya ilacından en az 30-60 dakika önce, oturur durumda iken veya ayakta iken yalnızca 1 bardak suyla alınmalıdır. En az 30 dakika ve kahvaltı yapılana kadar yatılmamalıdır. Alınan Kalsiyum, D vitamini yetersiz ise hastalara kalsiyum ve D vitamini desteği sağlanmalıdır. Postmenopozal osteoporoz tedavisinde, başka bir şekilde kullanımı tavsiye edilmemesi haftada bir kere 70 mg (1 tablet) veya günde bir kere 10 mg olup 2-3 yıl kadar devam edilir. Osteoporozlu erkeklerde kemik kütlesini artırmak için uygulanan tedavide tavsiye edilen doz günde bir kez 10 mg veya haftada bir kere 70 mg'dir.