Venofer

Venofer nedir ne için kullanılır, Venofer nasıl kullanılır, Venofer ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Ampul IV

 Ferrik Hidroksit Sükroz Kompleksi 2.7 g (=100 mg demir III’e eşdeğerde)

Ambalaj: 5mLx5 ampul.

Endikasyon:

 Demir III’eşdeğerde ferrik hidroksit sükroz kompleksi, hızlı ve güvenli demir ikamesinin öngörüldüğü demir eksikliklerinde (örneğin, cerrahi girişim öncesi ve sonrası, otolog kan transfüzyonu, oral tedaviye yanıt vermeyen veya intolerans gösteren hastalar, kronik kan kaybı olguları, malabsorbsiyon gibi)ve eritropoietin ile tedavi sırasında görülen fonksiyonel demir eksikliklerinde endikedir.

Kontrendikasyon:

 Hemokromatozis,hemosiderozis, hemolitik anemiler, ciddi karaciğer sirozu, hepatit A(epidemik hepatit) varlığında kontrendikedir.

Uyarılar:

 Gebelerde kullanılırken dikkatli olunmalıdır.

Yan Etkileri:

 Çok seyrek olarak bazı olgularda anafilaktik reaksiyonlara rastlanmıştır. Tümanafilaksilerde olduğu gibi, şok gelişmesi olasılığına karşı gerekli önlemleralınmalıdır.

Doz Önerisi:

 1. gün 2.5 mL, 3. gün 5 mL ve sonraki dönemlerde hemoglobin düzeyine göre haftada 2x5 mL. Duyarlılığı olan hastalarda, uygulama sırasında kan çekmek suretiyle Venofer sulandırılabilir. IV uygulama çok yavaş bir şekilde (1 mL/dak) yapılmalıdır. Enjeksiyon işleminden sonra hastanın kolu uzatılır.Paravenöz enjeksiyon dan sakınılmalıdır. “Gerektiği anda” 1 ampul içeriği 100mL %0.09’luk NaCl ile sulandırılarak IV perfüzyon şeklinde de verilebilir.Sulandırılmış Venofer 15-30 dakikada perfüze edilmelidir. Çocuklar için günlük maksimal dozlar: 5 kg’ye kadar 1.25 mL (¼ ampul); 5-10 kg 2.5 mL (½ ampul);10-20 kg 3.75 mL (¾ ampul); 20 kg üstü için 5 mL (1 ampul).