Ventolin IV

Ventolin IV nedir ne için kullanılır, Ventolin IV nasıl kullanılır, Ventolin IV ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Enfüzyon
 

Salbutamol sülfat

Ambalaj: 5mg/5 mLx10 ampul.
 

Endikasyon:

 Semptomlaroluştuğunda rahatlamak için hasta tarafından bilinen, astım krizininortaya çıkmasına neden olabilecek koşullarda (örneğin egzersiz,kaçınılması mümkün olmayan allerjene maruz kalınması durumunda)semptomları önleyici olarak kullanılır. Özellikle hafif, orta veşiddetli astımda hemen rahatlatıcı ilaç olarak kullanılır. Ancak,salbutamola güvenilerek düzenli kortikosteroid tedavisinebaşlanılması ve tedaviye devam edilmesi geciktirilmemelidir.
 

Kontra Endikasyon:

 Geçmişindeaşırı duyarlığı bilinenlerde kontrendikedir. İntravenöz salbutamolve bazan salbutamol Tabletleri erken doğum sancılarının önlenmesindeplasenta previa, antepartum hemoraji veya gebelik toksemisi gibikomplikasyonlar dışında kullanılmasına rağmen, inhale salbutamolmüstahzarları gebelikteki düşük tehditlerinde kullanılmamalıdır.
 

Uyarılar:

 Gebelikte sağlanması beklenenyarar, fetüse olası etki riskinden büyük ise düşünülmelidir.Muhtemelen anne sütüne geçtiğinden,beklenen yararları herhangi bir potansiyel riskini dengelemedikçeemziren annelerde kullanımı önerilmez.
 

Yan Etkileri:

 İskeletkaslarında hafif bir titremeye neden olabilir, genellikle titremeen çok ellerde belirgindir. Nadiren baş ağrıları bildirilmiştir.Bazı hastalarda periferal vazodilatasyon ve kalp hızında dengeleyiciküçük bir artış gö-rülebilir. Anjiyoödem, ürtiker, bronkospazm, hipotansiyonve kollaps gibi aşırı duyarlık reaksiyonları çok nadir olarak raporedilmiştir. Çok nadir olarak kas krampları bildirilmiştir. İnhalasyontedavisinde, inhalasyonun ardından hemen hırıltıda artış ile paradoksalbronkospazm gö-rülebilir.
 

İlaç Etkileşimleri:

 Ampul, inhalerve disk: Propranolol gibi selektif olmayanbbloker ilaçlarla birlikte kullanılmamalıdır.Nebulizerve Şurup: MAOinhibitörleri ve trisiklik antidepresanlarla tedavi edilen hastalaraverilirken salbutamolun dolaşım sistemi üzerine etkileri artabileceğindenaşırı dikkat gösterilmelidir.Tablet: Diğer oral sempatomimetik ajanlarla kombineedilmemelidir. Salbutamolun kardiyovasküler sistem üzerindekietkisini artırabileceğinden MAO inhibitörleri ve trisiklik antidepresanlarlatedavi edilen hastalara salbutamol dikkatli verilmelidir. Tabletformları da propranolol gibi nonselektifbbloker ilaçlarla birlikte kullanılmamalıdır.
 

Doz Önerisi:

 Ventolin Enfüzyon: IV enfüzyon çö-zeltisi kullanılmadan önce seyreltilmelidir.Ağır bronşspazmı ve status astmatikustadakikada 3-20 µg genellikle yeterlidir. Başlangıçdozu olarak dakikada 5 µg önerilir, hastanın ilaca yanıtına gö-rede uygun ayarlamalar yapılabilir. Enfüzyon için uygun bir çö-zelti,10 µg/ml salbutamol dozu sağlayacak şekilde 5 mLVentolin IV Enfüzyonçö-zeltisi 500 mL’lik bir enfüzyonçö-zeltisinde, örneğin sodyum klorür ve dekstroz enjeksiyonu BP’deseyreltilerek hazırlanır.Erken doğum sancılarının kontrol altına alınmasındayukarıda belirtilen şekildeseyreltilmiş çö-zelti kullanılır. Rahim kasılmalarını kontrol etmekiçin genellikle dakikada 10-45 µg enfüzyon hızı yeterlidir. Başlangıçhızı olarak, dakikada 10 µg uygulanır. Rahim kasılmaları kesildiktensonra enfüzyon hızı bir saat aynı düzeyde tutulmalı ve sonra 6 saatlikaralarla %50 oranında azaltılmalıdır. Tedaviye günde 3-4 kez oralolarak alınanVentolin Tablet4 mg ile devam edilebilir.

Ventolinİnhaler: Günlükkullanım dozu 1-2 inhalasyondur (maksimum 8 inhalasyon).
 

VentolinNebules:

 Hekimgö-zetimi altında nebulizer ile kullanılır. Başlama dozu 2.5mg’dir. Bu doz 5 mg’ye kadar çıkartılabilir.Tedavi 1 nebulizer ile günde 4kez tekrarlanabilir. Günde 40 mg’ye kadar olan dozlar hastanede sıkımedikal gö-zetim altında uygulanabilir.VentolinŞurup: Erişkinlerdeve 14 yaşın üzerindeki çocuklarda başlangıç dozu günde 3-4 kez 2-4 mg’dir(1-2 ölçek). 6-14 yaş arası çocuklarda başlangıç dozu günde 3-4 kez 2mg’dir (1 ölçek). 2-6 yaş arası çocuklarda vücut ağırlığı başına 0.1mg/kg, günde 3 kez verilerek başlanır. Bu başlangıç dozu günde 3 kere2 mg’yi (1 ölçek) geçmemelidir.
 

Ventolin Tablet:

 Günlük doz erişkinler için 3-4kez 4 mg’dir. Yeterli bronkodilatasyon sağlanamazsa tek bir doz 8mg’ye, günde maksimum 4 kez 8 mg’ye artırılabilir. Yaşlılarda vebadrenerjik uyarıcılara normaldendaha duyarlı olduğu bilinenlerde günde 3-4 kez 2 mg’lik başlangıç dozutavsiye edilir. 6-12 yaş arası çocuklarda günde 3-4 kez 2 mg’lik başlangıçdozu, bu dozda yeterli yanıt alınamaması durumunda dozaj kademeliolarak artırılabilir. Günlük maksimum doz 24 mg’yi geçmemelidir.12 yaşından büyük çocuklarda günde 3-4 kez 2-4 mg tavsiye edilir. Yeterliyanıt alınamaması durumunda doz kademeli olarak dikkatle 4x8mg’ye artırılabilir. Maksimum günlük doz 32 mg’yi geçmemelidir.