Vepesid

Vepesid

Vepesid nedir ne için kullanılır, Vepesid nasıl kullanılır, Vepesid ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Ampul

Ambalaj: 100 mg/5 mL x 1 ampul.

Endikasyon:

 Refrakter Testis Tümörleri: Daha önce uygun cerrahi tedavi, kemoterapi ve radyoterapi uygulanmış dirençli (refrakter) testis tümörlerinde diğer kemoterapi ajanlarıyla kombine tedavide kullanılır.Küçük Hücreli Anaplastik Akciğer Tümörleri: Diğer kemoterapi ajanlarıyla kombine kullanılır(İlk bulgular etoposidin diğer hücre tipleri ile gelişmiş akciğer kanserlerinde de etkili olabileceğini göstermiştir). Hodgkin hastalığı,malign (hodgkin dışı) lenfomalar (özellikle histiositik tip) ve akut nonlenfositik lösemi (ANLL).

Kontrendikasyon:

 Etoposide karşı daha önce aşırı duyarlığı saptananlarda ve şiddetli karaciğer disfonksiyonlu hastalarda kontrendikedir.

Uyarılar:

 Etoposid, kanser kemoterapi-tik ajanların kullanımında deneyimli bir doktor gözetimi altında kullanılmalıdır.Enfeksiyon veya kanamayla sonuçlanabilen ciddi mi myelo supresyon olabilir. Üşüme, ateş, taşikardi, bronkospazm, dispne ve hipotansiyon ortaya çıkabilecek olası bir anafilaktik reaksiyona karşı hazırlıklı olunmalıdır. Gebelerde kullanıldığında fetal hasar yapabilir. Anne Sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Etoposide dolayı anne sütü emen bebeklerde ciddi yan etkiler olabileceği için ilacın anne için önemi değerlendirilerek, emzirmenin kesilmesi veya ilacı durdurulması konusunda bir karar alınmalıdır.

Yan Etkileri:

 Miyelosupresyon, lökopeni,trombositopeni, bulantı, kusma, anoreksi, stomatit, alopesi, üşüme,ateş, taşikardi, dispne, hipertansiyon, periferik nöropati, uyku hali, yorgunluk, karaciğer toksisitesi, ağızda kötü tat, ateş, döküntü,pigmentasyon, pruritus, karın ağrısı, konstipasyon, disfaji, geçici kortikal körlük ve dermatit gibi reaksiyonlar nadiren bildirilmiştir.

İlaç Etkileşimleri:

 Bleomisin,sisplatin, ifosfamid ve metotreksat gibi diğer antineoplastik ajanlar ile etoposid kullanan hastalarda seyrek olarak prelösemik fazla veya bu faz olmadan oluşabilen akut löseminin meydana gelebileceği bildirilmiştir. Etoposid Tedavisi ile normal korunma mekanizması baskılanabileceğiden, hastanın aşıya vereceği antikor yanıtı azalabilir.

Doz Önerisi:

 Normal Tepesi dozu 1.5 günler arasında günde 50-100 mg/m2/veya her 3-4 haftada bir 100 mg/m2/gün, 1, 3, 5. günlerde kullanılmasıdır.Tedavi edilecek hastalık için onaylanmış diğer ilaçlarla kombine kullanılır. Doz ayarlanırken kombine edilen diğer ilaçların miyelosüpresif etkisi, önceden yapılmış X ışını tedavisi veya kemik iliği rezervi azalmış önceki kemoterapi göz önüne alınmalıdır. 21 günden daha sık aralarla

verilmemelidir.Vepesid Enjektabl, kullanılmadan ‰9 sodyum klorür solüsyonu ile seyreltilmelidir. Konsantrasyonu 0.2-0.4 mg/ml olmalıdır.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...