Vesanoid

Vesanoid nedir ne için kullanılır, Vesanoid nasıl kullanılır, Vesanoid ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Yumuşak Jelatin Kapsül

All Trans retinoik asit (tretinoin)

Ambalaj: 10 mg x 100 Kapsül.

Endikasyon:

 Akut promiyelositik lösemide remisyon indüksiyon endikedir.

Kontrendikasyon:

 All Trans retinoik aside aşırı duyarlılığı olan hastalarda kontrendikedir.All Trans retinoik asit teratojeniktir; dolayısıyla gebelerde ve emziren annelerde kontrendikedir. Alltrans retinoikasidin tetrasiklinlerle, düşük dozlu progestojenlerle ve A vitaminiyle kombine uygulanması kontrendikedir.

Uyarılar:

 All Trans retinoik asit hematolojik/onkolojik hastalıkların tedavisinde deneyimli bir doktorun sıkı gözetim altında yalnızca AML hastalarına uygulanmalıdır. Ateş, dispne,akut solunum güçlüğü, pulmoner infiltratlar, hiperlökositoz, hipotansiyon,plevral efüzyon, ödem, ağırlık artışı, karaciğer böbrek ve çok sayıda organ yetmezliği ile karakterize Retinoik Asit Sendromu Gözlenmiştir.Tedavinin İlk ayında tromboz riski vardır.

Yan Etkileri:

 Deride kuruma, eritem ve döküntü,pruritus, terleme, saç dökülmesi, nadiren genital ülserasyon, keilit,enflamatuvar semptomlarla beraber veya tek başına ağız, burun, konjonktiva ve diğer mukoz membranlarda kuruma, baş ağrısı, kafa içi hipertansiyon/psödomotor serebri (özellikle çocuklarda), ateş, titreme, baş dönmesi, konfüzyon,anksiyete, depresyon, paresteziler, insomnia, kırgınlık, görme ve işitme bozuklukları, kemik ağrısı, gö-ğüs kafesinde ağrı, kusma,karın ağrısı, konstipasyon, diyare, iştah kaybı, pankreas, dispne,solunum yetmezliği, plevra efüzyonu ve astım benzeri sendrom, aritmiler,yüz kızarması, ödem görülebilir.

İlaç Etkileşimleri:

 Progestojenlerin kontraseptifetkinliğini azaltır. Tetrasiklinler kafa içi basıncı artırdığından hastalara all trans retinoik asit ve tetrasiklin tedavisi aynı anda uygulanmamalıdır. Diğer retinoidlerde olduğu gibi alltrans retinoikasit A vitamini ile kombine kullanılmamalıdır çünkü A hipervitaminozu sendromu ağır olabilir.

Doz Önerisi:

 AML hastalarına oral uygulama yapılırken iki eşit doza bölünmüş olarak günde 45 mg/m2’lik (vücut alanı)doz önerilir. Bu, erişkin dozu olarak yaklaşık 8 kapsüle denk gelir.Pediyatrik hastalarda şiddetli toksisite gelişmediği sürece 45 mg/m2’lik dozla tedavisi önerilir. Özellikle inatçı baş ağrısı olan çocuklarda doz azaltılmalıdır. Tam remisyona ulaşıncaya kadar tedaviye 30-90 gün devam edilmelidir. Öğünle beraber veya öğünden kısa bir süre sonra uygulanması önerilir.