Vfend

Vfend nedir ne için kullanılır, Vfend nasıl kullanılır, Vfend ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

IV İnfüzyon Çözeltisi İçin Toz

Vorikonazol

Ambalaj: 200 mgx1 flakon.

Vfend

Film Kaplı Tablet

Vorikonazol

Ambalaj: 50 mgx14 tablet

: : 200 mgx14 tablet.

Endikasyon:

 İnvaziv aspergillozun tedavisi;C. krusei özofajiyal ve sistemik Candid enfeksiyonları (hepatosplenik kandidiyazis, yaygın kandidiyazis, kandidemi) dahil, ciddi Candi enfeksiyonlarının tedavisi;Scedosporium Türleri (S.apiospermum veS. prolificans) ve Fusarium türlerine bağlı ciddi fungal enfeksiyonların tedavisi; diğer tedavileri tolere edemeyen veya tedaviye direnen, yanıt vermeyen hastalardaki diğer ciddi fungal enfeksiyonların [Aspergillus türleri,C. albicans, Albicans Dışı Türler (C. krusei C.glabrata),S. apiospermum, S. prolificans ve Fusarium türleri] tedavisi.

Kontra Endikasyon:

 Vorikonazole aşırı hassasiyeti olduğu bilinen hastalardakontrendikedir.

Uyarılar:

 Altta yatan başka ciddi durumları olan hastalarda,Vfend Kullanımıyla beraber, seyrek de olsa ciddi (ölüme giden karaciğer yetmezliği)karaciğer toksisitesine dair vakalar görülmüştür. Eğer hastalarda döküntülü reaksiyonları gelişirse, hasta yakından izlenmelidir, lezyonlar ilerlerse Vfend kesilmelidir.Gebe bir kadına verildiği takdirde fetüste zarara yol açabilir. Çocuk doğurma potansiyeli olan kadınlar, tedavi boyunca etkili doğum kontrolü uygulamalıdır.Emziren annelerde sadece yarar riskten aşikar bir şekilde fazla ise kullanılmalıdır. Görmede değişiklik/genişleme hissi ve/veya fotofobi dahil geçici ve geri dönüşümlü görme değişikliklerine neden olabileceğinden,hastalar, araba veya makine kullanma gibi zarar verici potansiyeli olan işlerden uzak durmalıdır. 

Yan Etkileri:

 En sık rapor edilen yan etkiler görme bozukluğu, ateş,döküntü, kusma, bulantı, diyare, baş ağrısı, periferik ödem ve karın ağrısı olmuştur. İstenmeyen etkilerin ciddiyeti genelde hafif ve orta şiddette olmuştur.

İlaç Etkileşimleri:

 Terfenadin, astemizol, sisaprid, pimozid, kinidin, ergot alkaloidleri (örn. ergotamin, dihidroergotamin) ve sirolimus, rifampisin,karbamazepin, uzun etkili barbitüratlar (örn. fenobarbital), ritonavir (günde 2 kez 400 mg), efavirenz ile birlikte kullanımı kontrendikedir.

Doz Önerisi:

 Kararlı duruma yakın olan plazma konsantrasyonlarını birinci günde elde edilebilmesi için,Vfend Tedavisi IV veya oral yoldan verilen özel yükleme doz rejimi ile başlatılmalıdır. Oral biyoyararlanımının yüksek (%96) olması nedeniyleklinik olarak endike olduğunda IV ve oral uygulamalar arasında geçiş yapmak mümkündür. Tabletler, yemekten en az 1 saat önce veya 1 saat sonra alınmalıdır.İlk 24 saatte iki kez IV 6 mg/kg (12 saat ara ile), ardından sürek dozu olarak 4 mg/kg(12 saat ara ile) IV veya 200 mg (12 saat ara ile) oral yoldan uygulanır(vücut ağırlığı 40 kg ve daha fazla olan hastalarda).