Videx

Videx nedir ne için kullanılır, Videx nasıl kullanılır, Videx ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Videx Çiğneme Tableti

Ambalaj: 100 mg x 60 Tablet.

Endikasyon:

Daha önce uzun süre zidovudin tedavisi gören ilerlemiş HIV enfeksiyonlu hastaların tedavisinde endikedir. Ayrıca zidovudin tedavisi sırasında,bu tedaviyi tolere edemeyen ya da klinik ve immünolojik açıdan ciddi gerileme gösteren, ilerlemiş HIV enfeksiyonlu erişkin hastaların ve 6 aydan büyük çocukların tedavisinde endikedir.

Kontrendikasyon:

Didanozin E karşı aşırı duyarlılığı olanlarda kontrendikedir.

Videx Uyarılar:

Didanozinin en önemli kliniktoksisitesi pankreatittir ve bazı durumlarda fatal olabilir. Didanozin İle tedavi edilen hastalarda periferik nöropati gelişir ve sıklığı doza bağlıdır. El ve ayaklarda ağrı, karıncalanma ve uyuşma şeklinde belirtilerle ortaya çıkan periferik nöropati için hastalar dikkatle izlenmelidir.Zorunlu olmadıkça gebelerde kullanılmamalıdır.Didanozin bebeklerde ağır yan etkilere neden olabileceğinden, didanozin tedavisi sırasında emzirmeye son verilmelidir.

Videx Yan Etkileri:

Başlıca toksisitesi pankreatit ve periferik nöropatidir. Diyare, nöropati, titreme/ateş, karın ağrısı, asteni, baş ağrısı, ağrı, bulantı ve kusma, enfeksiyon,pankreatit, pnömoni görülmüştür. Alerjik reaksiyon, gö-ğüs ağrısı,kırıklık, sarkom, hemoraji, hipotansiyon, anoreksi, ağız kuruluğu,kabızlık, oral moniliazis, dehidratasyon, miyopati, konvülsiyon,düşünce anormalliği, amnezi, anksiyete/sinirlilik/seyirme, afazi,konfüzyon, depresyon, baş dönmesi, hipotansiyon, dispne, bronşit,öksürük artışı, Herpes Zoster, prurit, terleme, görme bulanıklığı,otitis media ve retinit görülmüştür.

İlaç Etkileşimleri:

Didanozin, periferik nöropati veya pankreatit riskini artırdığı bilinen ilaçlarla birlikte kullanıldığında,bu toksisitelerin riski artar. Bu ilaçları alan hastalar yakından izlenmelidir. Emilimi mide asidinden etkilenen ilaçlar (örn. ketokonazol,dapson) didanozin den en az 2 saat önce alınmalıdır.

Videx Doz Önerisi: