Vincristine

Vincristine

Vincristine nedir ne için kullanılır, Vincristine nasıl kullanılır, Vincristine ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Flakon

Vinkristin sülfat

Ambalaj: 1mgx1 Flakon ve 10 mL’lik 1 sulandırıcı Flakon.

Endikasyon:

 Akut lö-semilerintedavisinde endikedir. Diğer onkolitik ajanlarla kombine olarakHodgkin hastalığı, nonHodgkin habis lenfomalar (lenfositik,miksthücreli, histiositik, indifferansiyel, nodüler ve diffüztip) rabdomiyosarkoma, nö-roblastoma, Wilm tümö-rü, östeojenik sarkoma,mikozis fungoides, Ewing sarkoması, meme kanseri, habis melanoma,küçük hücreli akciğer kanseri ve çocukluk çağı jinekolojik tümörlerdekullanılır. Vinkristin splenektomi ve adrenokortikal steroidlerlekısa süreli tedaviye yanıt vermeyen gerçek idiyopatik trombositopenikpurpuralı hastalarda kullanılabilir; ancak bu hastalıkta ilk tedaviajanı olarak kullanılmamalıdır. 

Kontra Endikasyon:

 Gebelik,laktasyon, CharcotMarie Tooth sendromunun demyelinize şeklindekontrendikedir.

Uyarılar:

 Vinkristin kullanımından öncehasta ve yakınlarına ilacın oluşturabileceği yan etkiler yö-nündenönerilerde bulunulmalıdır. Vinkristin sadece intravenöz yoldankullanılmalıdır. İntratekal kullanımı ölümle sonuçlanır. Vinkristininklinikte kullanılan konsantrasyondaki çö-zeltilerinin gözle temasındankaçınılmalıdır.

Yan Etkileri:

 Vinkristinhaftalık tek doz uygulandığında lö-kopeni, nö-rotik ağrı ve kabızlıkgibi yan etkiler genellikle kısa sürelidir (7 günden az). Saç dö-külmesi,duyu kaybı, parestezi, yürümede güçlük, spastik yürüyüş ve derintendon refleksleri kaybı gibi yan etkiler en az tedavi süresincekalıcı olurlar, çoğu kez tedavi bırakıldıktan yaklaşık 6 hafta sonrakaybolurlar. Bazı hastalardaysa nö-romüsküler güçlükler uzun süredevam edebilir. Sürek tedavisi sırasında saç tekrar uzayabilir.

İlaç Etkileşimleri:

 lasparaginazlabirlikte kullanılması gereken durumlarda, lasparaginaz vinkristindenönce verilirse vinkristinin hepatik klirensini azaltır.

Doz Önerisi:

 İlaç, haftalık aralarla IV yoldan uygulanmalıdır.Vücut Yüzeyi Alanına Gö-re: Yetişkinler: 1.4 mg/m2, haf-talık 2 mg/m2’lik maksimum doza kadar.Çocuklar: 2 mg/m2. 10 kg ya da daha altında olan çocuklardabaşlangıç dozu, haftada 0.05 mg/kg olmalıdır.Vücut Ağırlığına Gö-re: Yetişkinler: Yetişkin lö-semisindeönerilen doz, 1 haftalık doz olarak, 0.025-0.075 mg/kg vücut ağırlığışeklindedir. Lö-semi dışında kalan kö-tümcül hastalıkların tedavisindeönerilen doz, yeterince yararlı bir etki gö-rülene kadar 0.025mg/kg/hafta’dır. Daha sonra antitümoral bir etki gözleninceye kadar,haftalık 0.005-0.01 mg/kg gibi ufak dozlarla tedavi sürek dozunda sürdürülür.Çocuklar: Akut lö-semide remisyon haftalık 0.05-0.15 mg/kg vücut ağırlığıdozlarıyla sağlanmıştır. Çocuklardaki akut lö-semide aşağıda belirtilenartmalı doz yaklaşımları uygulanabilir: Birinci doz: 0.05 mg/kg.İkinci doz 0.075 mg/kg. Üçüncü doz: 0.1 mg/kg. Dördüncü doz: 0.125mg/kg’dan maksimum 0.15 mg/kg’ye kadar. Remisyon meydana gelmesininardından bazı olgularda doz haftalık 0.05 ile 0.075 mg/kg gibi bir sürekdozuna düşürülebilir.

 

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...