Viramune

Viramune nedir ne için kullanılır, Viramune nasıl kullanılır, Viramune ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Viramune Tablet

Ambalaj:

 200 mg x 60 tablet.

Endikasyon:

İleri düzeyde ya da ilerleyen immün yetmezliği bulunan HIv1 enfeksiyonlu erişkin hastaların antiviral tedavisinde,kombine tedavinin bir parçası olarak endikedir.

Kontrendikasyon:

Nevirapine klinik olarak anlamlı düzeyde aşırı duyarlılık gösteren hastalarda kontrendikedir.

Viramune Uyarılar:

Nevirapin en az iki başka antiretroviral ajanlar birlikte kombine olarak kullanılmalıdır. Nevirapin ile tedavi edilmekte olan bazı hastalarda, Stevens Johnson sendromu ve (nadiren)toksik epidermal nekroliz dahil olmak üzere şiddetli ve yaşamsal tehlike yaratan deri reaksiyonları gözlenmiş ve toksik epidermal nekroliz nedeniyle ölüm bildirilmiştir. Nevirapin tedavisi sırasında bazı olgularda tedavinin ilk haftalarında fulminan hepatit dahil ağır ve yaşamı tehdit edici hepatotoksisite görülmüştür. Nevirapin,oral kontraseptif ve diğer hormonal doğum kontrol ilaçlarının plazma konsantrasyonlarını azaltabileceği den, bu yöntemler tek doğum kontrol yöntemi olarak kullanılmamalıdır. HIV enfeksiyonlu anneler,HIV’in doğum sonrası bulaşma riskini önlemek için emzirmemeli ve nevirapin verilen anneler bebeklerini emzirmeyi bırakmalıdır.Nevirapin, gebe ve emziren annelerde henüz önerilmemektedir. Nevirapin Uygulaması sırasında hormon düzenleme amacıyla oral kontraseptifler kullanıldığında bu ilaçların terapötik etkisi de kontrol edilmelidir.Nevirapin tedavisine bağlı uykululuk hali bildirilmektedir.Araç ve makine kullananlar bu tür etkinliklerden uzak durmalıdır.

Viramune Yan Etkileri:

Nevirapin tedavisine bağlı en sık bildirilen yan etki deride kızarıklık ve döküntü dur (raş).Nevirapin ile tedavi edilmekte olan hastalarda, Stevens Johnson sendromu ve nadiren toksik epidermal nekroliz dahil olmak üzere şiddetli ve yaşamsal tehlike yaratan deri reaksiyonları meydana gelmektedir.Nevirapin tedavisinde sık olarak bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı,miyalji, baş ağrısı, bayılma, uykululuk hali görülmüştür.

İlaç Etkileşimleri:

Ketokonazol ve nevirapin aynı anda uygulanmamalıdır. Ketokonazol yerine böbrekler yoluyla elimine edilen antifungal ilaçlar (örneğin flukonazol) verilebilir.Nevirapin, oral kontraseptiflerin (ayrıca, diğer hormonal kontraseptiflerin)plazma konsantrasyonlarını azaltabilir. Metadon tedavisi uygulanan hastalarda metadon doz ayarlaması gerekmektedir. Nevirapine rifampisin veya rifabutin bir arada kullanılmasının doz üzerine etkisi hakkında bilgiler yetersiz olduğundan, sadece kesin endikasyon bulunduğunda ve dikkatle izlenecek kullanılmalıdır.

Viramune Doz Önerisi:

İlk 14 gün boyunca (başlangıç dönemi) (deride kızarıklık ve döküntü sıklığını azalttığı için bu başlangıç dönemi uygulanmalıdır)günde 200 mg tek Tablet, ardından günde 2 kez 200 mg lik Tablet en az 2 ek antiretroviral ajanlar kombine olarak kullanılmalıdır. Hastalar Bir dozu almayı unutursak veya kaçırırsa, bir sonraki dozu iki doz olarak almamalı, hasta bir sonraki dozu mümkün olan en kısa zamanda almalıdır.