VitPso

VitPso nedir ne için kullanılır, VitPso nasıl kullanılır, VitPso ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Jel

Ambalaj: %0.1: 50 g’lik şişe

: : %1: 50 g’lik şişe.

Endikasyon:

 Psoriasis,vitiligo, palmoplantar püstülozis, mikozis fungoides, kütan lenfoma T,generalize liken planus, fotodermatoz, kutan mastositoz ve atopik dermatitlerin foto kemoterapisinde kullanılır.

Kontrendikasyon:

 Psoralen bileşiklerine idiyosenkratik reaksiyon gösteren hastalarda, melanoma geçirmiş ve melanomlu hastalarda, akut lupus eritematozus, porfiri, kseroderma pigmentosum, afakia, melanoma, geçirilmiş melanoma gibi fotosensitivite hastalığı olan kişilerde, invaziv cilt karsinomu olan hastalarda, 12 yaşın altındaki çocuklarda ve bronzlaşmak ve kozmetik amaçla kullanılmamalıdır.

Uyarılar:

 UVA veya güneş ışınları (hatta pencere camından geçen de dahil) tavsiye edilen dozlarda ve/veya tedavi edilen bölgeler korunmazsa veya güneşten koruyucu preparat kullanılmadığı takdirde önemli cilt yanıklara yol açabilir.Tedavi Öncesinde bireysel minimum fototoksik doz (MFD) belirlenir. Sadece ufak,sınırları belirgin ve kıyafetler veya güneş koruyucu preparat ile UV ışınlarında korunabilecek lezyonlara uygulanmalıdır. gebelerde sadece gerektiği durumlarda kullanılmalıdır. Topikal metoksalen anne sütüne geçip geçmediği de bilinmemektedir, dolayısıyla bu durumlarda kullanımına dikkat edilmelidir.

Yan Etkileri:

 UVAışınlarına maruz kalan hastalarda ciddi yanıkların görünmesi, sıklıkla görülenistenmeyen etkilerdir. Ciltte minör veziküllerin oluşumu tedavinin devamı için bir kontrendikasyon değildir ve genelde veziküller yara izi bırakmadan iyileşirler. 

İlaç Etkileşimleri:

 Sistemik Ve topikal fotosensibilizan etkili ilaçlarla (antralin, katran ve türevleri,griseofulvin, sülfonamidler, fenotiyazinler, tetrasiklinler, nalidiksik asit,tiyazidler vb.) ve bazı organik boyalarla (metilen mavisi, toluen mavisi,bengal pembesi, metil oranj) birlikte kullanıldığında fotosensitivite artar, bunedenle bu tür etkili ilaçlarla kombine kullanımına dikkat edilmelidir.

Doz Önerisi:

 Sınırları belirgin vitiligolu bölgelere, etrafı güneş koruyucu preparat ile korunarak hekim tarafından uygulanır ve uygun dozlarda UVA ışınlarına tabi tutulur. Başlangıç ışınlama zamanı kısa olmalı ve beklenilen minimum eritematöz dozun yarısını geçmemelidir. Tedavinin sıklığı eritemin durumuna bağlı olarak ayarlanır, genelde haftada bir defalık uygulama tavsiye edilir, bu doz elde edilen tedavi sonucuna göre daha da azaltılabilir.Birkaç hafta sonra pigmentasyon başlar fakat belirgin repigmentasyon 6 aydan 9 aya kadar tedavi gerektirir.