Xalacom

Xalacom

Xalacom nedir ne için kullanılır, Xalacom nasıl kullanılır, Xalacom ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Göz Damlası

Latanoprost 50 µg,timolol 5 mg/mL. (1 damla yaklaşık olarak 1.5 µg latanoprost ve 150 µg timololiçerir.)

Ambalaj: 2.5 mL’lik şişe.

Endikasyon:

b Blokerler,prostaglandinler ve intraoküler basıncı azaltan diğer ilaçlara yeterli yanıt vermeyen oküler hipertansiyonu ve açık açılı glokomu olan hastalarda intraoküler basıncı düşürmede endikedir.

Kontrendikasyon:

Ciddi Kronik obstrüktif akciğer hastalığı, bronşiyal astım ve bronşiyal astım hikayesinin de dahil olduğu reaktif havayolu hastalıkları; sinüs bradikardisi,ikinci veya üçüncü derece atriyoventriküler blok, belirgin kalp yetmezliği,kardiyojenik şok; latanoprost veya timolole karşı aşırı duyarlık.

Uyarılar:

Timolole bağlı olarak, Prinzmetal anginanınşiddetlenmesi, ciddi periferik ve merkezi dolaşım bozukluklarının şiddetlenmesi, bradikardi ve hipotansiyon gibi, sistemik blokerlerle ortaya çıkan advers etkilerle aynı tipte etkiler görülebilir. Timolol uygulamasının ardından, bronşiyal astım hastalarında bronkospazma bağlı ölüm ve nadir olarak kalp yetmezliğine bağlı ölüm olgularında içeren raporlar bildirilmiştir.blokerler akut hipogliseminin belirti ve semptomlarını maskeleyebilmektedir.bBlokerlerle tedavi, hipertiroidizminbazı semptomlarını maskeleyebilir ve tedavinin aniden kesilmesi bazısemptomların şiddetlenmesine neden olabilir.blokerlerle tedavi, miyastenia gravis semptomları ışiddetlendirebilir.blokerleri tedavi sırasında alerjik bir reaksiyon meydana gelirse, ilaç kesilmeli, uygun tedavi başlatılmalıdır. Ciddi anafilaktik reaksiyonlar epinefrin ile hemen acil tedavi gerektirir. Latanoprost, iristeki kahverengi pigmentin miktarını artırarak, zamanla göz rengini değiştirebilir.Gebelik süresince kullanılması önerilmez. Emziren kadınlarda kullanılmamalı veya ilaç kullanılacaksa emzirmeye son verilmelidir. Göz damlasının damlatılması, geçici olarak görme bulanıklığına neden olur.

Yan Etkileri:

Yeşil Kahverengi, sarı kahverengi ve mavi/grikahverengi iris rengine sahip hastalarda iris pigmentasyonunun arttığı gösterilmiştir. Kirpiklerde koyulaşma,kalınlaşma ve uzama hastaların %37.4’ünde gözlenmiştir. Göz irritasyonu (batma,yanma ve kaşınma), gözde kanlanma, kornea bozuklukları, konjonktivit, blefarit,göz ağrısı, baş ağrısı ve deride kızarıklık görülebilir.

İlaç Etkileşimleri:

Timolol içeren göz damlalarının oralkalsiyum kanal blokerleri, katekolamin azaltıcı ilaçlar veya beta blokerler,antiaritmikler (amiodaron ve kinidin dahil), dijital glikozidleri, parasempatomimetikler ve MAO inhibitörleri ile birlikte uygulanması halinde, hipotansiyon ve/veya belirgin bradikardiye yol açan aditif etki olasılığı vardır. Timolol Adrenalin ile birlikte verilmesi halinde bazan midriyazise neden olduğu bildirilmiştir. Beta Blokerler antidiyabetik ajanların hipoglisemik etkilerini arttırabilir.

Doz Önerisi:

Yaşlılar dahil erişkinler için önerilen doz, hastalıktan etkilenmiş gözlere günde bir kez, bir damla damlatılması şeklindedir. Birden Fazla göz damlası kullanılırsa, ilaçlar en az beş dakika arayla uygulanmalıdır. Göz damlasını damlatmadan önce kontak lensler çıkarılmalıdır.Kontakt lensler damlatma işleminden 15 dakika sonra yeniden takılabilir.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...