Xalatan

Xalatan

Xalatan nedir ne için kullanılır, Xalatan nasıl kullanılır, Xalatan ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Göz Damlası

Latanoprost %0.005

Ambalaj: Yaklaşık 80 damla solüsyona tekabül eden 2.5 mL göz Damlası solüsyonu içeren 1 şişe.

Endikasyon:

Açık açılı glokom ve oküler hipertansiyonu olan hastalarda artmış intraoküler basıncı düşürmede endikedir.

Kontrendikasyon:

Latanoprost duyarlılığı olan hastalarda kontrendikedir.

Uyarılar:

Latanoprost iris içindeki kahverengi pigmenti artırarak göz rengini tedricen değiştirebilir. Bu etki özellikle mavi kahverengi, gri kahverengi, yeşil kahverengi veya sarı kahverengi gibi karma renkli irisleri olanlarda daha çok görülür.Tedavi başlatılmadan önce hastalar gözlerinin renginde bir değişiklik olabileceği konusunda bilgilendirilmelidir. Gebe kadınlarda ancak hastaya sağlayacağı yarar, fetüs üzerinde oluşturabileceği olası riski haklı kılıyorsa, kullanılmalıdır. Latanoprost ve metabolitleri anne sütüne geçebilir, bu nedenle emziren annelerde dikkatli kullanılmalıdır.İlacın göze damlatılması geçici görme bulanıklığına yal açabildiğinden,araç ve makine kullananlar bu konuda bilgilendirilmelidir.

Yan Etkileri:

Gözde zamanla azalan ve kaybolan bir yabancı cisim hissi oluşturabilir. Bazı hastalarda geçici noktalı epitel erozyonları saptanmıştır. Tedavi sırasında, başlıca afak veya ön kamera lensli psödo afak hastalarda nadiren maküler ödem görülmüştür.Latanoprost iriste pigmentasyon artmasına neden olmuştur. Latanoprost Tedavisi sırasında nadiren nedeni belirlenemeyen deri döküntüleri bildirilmiştir.

İlaç Etkileşimleri:

Latanoprost Göz içi basıncını düşürücü etkisinin,b adrenerjik antagonistler (timolol),adrenerjik agonistler (dipivoxil epinefrin), karbonik anhidraz inhibitörleri(asetazolamid) ve en azından kısmi olarak da kolinerjik agonistlerle(pilokarpin) aditif olduğu kısa süreli klinik çalışmalarda gösterilmiştir.Tiyomersal içeren göz damlalarının latanoprost ile karıştırılması sonucu çökeltiler oluşabileceği gösterilmiştir. Bu tür göz damlaları en az 5 dakika aralıklarla uygulanması gerekir.

Doz Önerisi:

Erişkinler için (yaşlılar dahil) önerilen tedavi şekli günde 1 kez, hasta gözlere bir damla damlatılmalıdır. Optimal Etki,Xalatan Akşamları uygulandığında elde edilir. Eğer bir doz atlanırsa, tedavi bir sonraki dozun zamanında uygulanmasıyla devam ettirilir. Kontakt lensler Xalatan damlatıldıktan en az 15 dakika sonra tekrar kullanılabilir.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...