Zeldox

Zeldox

Zeldox nedir ne için kullanılır, Zeldox nasıl kullanılır, Zeldox ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Kapsül

Ambalaj: 20 mg x 56 kapsül

: : 40 mgx56 kapsül

: : 60 mg 56 kapsül

: : 80 mgx56 kapsül.

Endikasyon:

Şizofreni ve ilişkili psikozların tedavisi psikotik özellikleri olan ya da olmayan bipolarbozukluklarda görülen akut manik veya mikst epizodların tedavisinde endikedir.

Kontrendikasyon:

Ziprasidone karşı aşırı duyarlılığı olduğu bilinen hastalarda kullanılmamalıdır. QT aralığında uzama olduğu bilinen hastalarda,konjenital uzun QT sendromu, yakın zamanda geçirilmiş miyokard enfarktüsü,dekompanse kalp yetmezliği, sınıf IA ve sınıf III antiaritmik ilaçlarla tedavi edilen aritmilerde kontrendikedir. QT aralığını uzatan ilaçlarla beraber kullanılmamalıdır: Sınıf IA ve sınıf III antiaritmikler, arsenik trioksit,halofantrin, levometadil asetat, mezoridazin, tiyoridazin, pimozid,sparfloksasin, gatifloksasin, moksifloksasin, dolasetron mesilat, meflokin,sertindol veya sisaprid.

Uyarılar:

Ziprasidon QT aralığında doza bağlı hafif orta dereceli bir uzamaya neden olur. Dolayısıyla QT aralığını uzattığı bilinen ilaçlarla beraber verilmemelidir. Belirgin bradikardisi olan hastalarda dikkat edilmesi önerilir. Hipokalemi ve hipomagnezemi gibi elektrolit bozuklukları malign aritmi riskini artırır ve ziprasidon tedavisine başlanmadan önce düzeltilmelidir. Stabil kardiyak rahatsızlığı olan hastalar tedavi edilecekse,tedaviye başlamadan önce bir EKG incelemesi düşünülmelidir. Palpitasyon, baş dönmesi, senkop ve nöbet gibi kardiyak semptomlar gelişirse, malign kardiyak aritmi olasılığı düşünülmelidir ve EKG yi de içeren bir kardiyak değerlendirme yapılmalıdır. Tardif diskinezi belirti ve semptomları görülür ise doz azaltılması veya ilacın bırakılması düşünülmelidir. Nöbet hikayesi olan hastaların tedavisinde dikkatli olunması önerilir. Ciddi karaciğer yetmezliği olan hastalarda dikkatle kullanılmalıdır.Gebelik döneminde tavsiye edilmez. Emziren annelerde kullanıldığında emzirme ya da ilaç kesilmelidir. Ziprasidon somnolansa neden olabilir ve araç ve makine kullanma yetisini etkileyebilir.

Yan Etkileri:

En sık gözlenen yan etki somnolans olmuştur. Asteni, baş ağrısı, kabızlık, ağız kuruluğu, dispepsi, salivasyonda artış, bulantı, kusma, ajitasyon, akatizi, baş dönmesi, distoni, ekstrapiramidal sendrom, hipertoni, tremor, anormal görüş gibi yan etkiler görülebilir.

İlaç Etkileşimleri:

Ziprasidon, QT aralığını uzatan ilaçlar ile birlikte verilmemelidir. Ziprasidon diğer santral etkili ajanlar ve alkol ile beraber kullanıldığında dikkatli olunmalıdır.

Doz Önerisi:

Şizofreninin akut tedavisinde yetişkinler için tavsiye edilen doz yemeklerle birlikte günde iki defa 40 mg’dır. Bireysel Klinik duruma göre maksimum günde iki defa 80 mg’ye kadar artırılabilir. Gerekliyse tavsiye edilen maksimum günlük doza en erken tedavinin 3. günün ulaşılabilir. İdame tedavisinde hastalara en düşük etkin doz verilmelidir, çoğu vakada günde 2 defa 20 mg yeterli olabilir. Bipolar mani tedavisinde tavsiye edilen başlangıç dozu yemeklerle birlikte günde iki kez 40 mg’dir. İkinci günde günde iki kez kalmak kaydı ile doz 60 veya 80 mg’ye çıkarılmalı, takip eden günlerde etkinlik ve tolerans bağlı olarak günde iki defa 40-80 mg arasında kullanılır.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...