Zelium

Zelium nedir ne için kullanılır, Zelium nasıl kullanılır, Zelium ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Kapsül

Ambalaj: 10 mg x 28 kapsül

: : 15 mgx28 kapsül.

Endikasyon:

Sibutramin, kilo verme ve verilen kilonun korunması içeren obezite tedavisi için endikedir ve düşük kalorili bir diyetle birlikte kullanılmalıdır. Beden kitle indeksi (BKİ) >30 kg/m2 olan veya beden kitle indeksi >27 kg/m2 olan hastalarda, ek risk faktörlerinin varlığında (örn., hipertansiyon, diyabet, dislipidemi gibi)önerilmektedir.

Kontrendikasyon:

Sibutramin hidroklorür monohidrata karşı bilinen aşırıduyarlık, majör bir yeme bozukluğu hikayesi veya varlığı, eş zamanlı MAOI kullanımı (sibutramin tedavisine başlamadan en az iki hafta önce MAOI kesilmiş olmalıdır), merkezi etkili diğer zayıflama ajanlarının eş zamanlı kullanımı,anorexia nervosa mevcudiyeti olan hastalarda kontrendikedir.

Uyarılar:

Sibutramin tedavisi altındaki hastaların kan basınçlarının ve kalp hızlarının düzenli kontrolü ve sürekli olarak klinik açıdan anlamlı ve yüksek bulunan hastalarda tedavinin kesilmesi önerilir. Hipertansiyonu kontrol altına alınmış hastalarda da sibutramin dikkatli kullanılmalıdır. Hafiften orta dereceye kadar böbrek ve karaciğer yetmezliği olanlarda dikkatli kullanılması önerilir. Sibutramin epileptik hastalara dikkatle verilmelidir. Hastalar, araç ve makine kullanma yetkilerinin sibutramin uygulanırken etkilenebileceği konusunda uyarılmalıdır.

Yan Etkileri:

Genel olarak ciddi yan etki görülmemiştir; yan etkileri tedavinin kesilmesini gerektirmemiştir ve geri dönüşümlüdür. Baş ağrısı,taşikardi, vazodilatasyon (sıcak basması), iştah kaybı, kabızlık, iştah artması, bulantı, hemoroid yakınmalarının artması, ağız kuruluğu, insomnia, baş dönmesi, parestezi, terleme, tat duyusunda değişiklik, dispepsi, kırıklık hali,rinit görülebilir.

İlaç Etkileşimleri:

Ketokonazol veya eritromisin sibutramin ile birlikte uygulanması ile plazma konsantrasyonlarında ve kalp hızında hafif bir artış bildirilmiştir.

Doz Önerisi:

Yetişkinlerde önerilen başlangıç dozu oral yoldan günde bir defa sabahları bir bardak suyla alınan 10 mg dir. Kapsül aç yada tok karnına alınabilir. Hasta tedavinin ilk 4 haftasında en az 2 kg vermemişse doktor tedaviyi yeniden değerlendirerek dozu 15 mg ye çıkarabilir. Doz Titrasyonu İle ilgili kararlar alınırken kan basıncı ve kalp hızındaki değişimler dikkate alınmalıdır.Günde 15 mg nin üzerindeki tozlar önerilmez.