Zinnat

Zinnat

Zinnat nedir ne için kullanılır, Zinnat nasıl kullanılır, Zinnat ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Flakon IM/IV

Sefuroksim sodyum

Ambalaj:

 250 mgx1 Flakon ve 2 mL'lik çözücü Ampul

: : 750 mg 1 Flakon ve 6 mL’lik çözücü Ampul

: : 1.5 gx1 Flakon ve 15 mL’lik çözücü ampul.

Zinnat

Oral Süspansiyon

Sefuroksim aksetil

Ambalaj:

 125 mg/5 mL x 50 mL ve 100 mL.

Zinnat

Tablet

Sefuroksim aksetil

Ambalaj:

 125 mg x 10 Tablet

: : 250 mg x 10, 14 ve 20 Tablet

: : 500mgx10, 14 ve 20 Tablet.

Endikasyon:

 Akut ve kronik bronşit,enfekte bronşektazi, bakteriyel pnömoni, akciğer apsesi, ameliyat sonrası gö-ğüs enfeksiyonları gibi solunum sistemi enfeksiyonları;otitis media, sinüzit, tonsillit, farenjit gibi KBB enfeksiyonları;akut ve kronik piyelonefrit, sistit, asemptomatik bakteriüri gibi üriner sistem enfeksiyonları; selülit, erizipel, peritonit, yara enfeksiyonları gibi deri ve yumuşak doku enfeksiyonları; osteomyelit,septik artrit gibi kemik ve eklem enfeksiyonları; pelvik enflamatuvar hastalıklar gibi doğum ve jinekolojik enfeksiyonlar; septisemi ve menenjit, peritonit dahil diğer enfeksiyonlar ve özellikle penisilinkullanımının uygun olmadığı gonore enfeksiyonlarının tedavisindeendikedir. Abdominal, pelvik, ortopedik, kardiyopulmoner, özofajiyal ve vasküler ameliyatlarda, enfeksiyonlardan ileri gelen risk artışı olduğunda profilaktik olarak kullanılır.

Kontra Endikasyon:

 Sefalosporinlerve sefuroksime aşırı duyarlığı olduğu bilinenlerde kontrendikedir.

Uyarılar:

 Tedaviye başlamadan önce hastanınpenisilinlere, sefalosporinlere veya diğer ilaçlara alerjisi olup olmadığı araştırılmalıdır. Aynı anda furosemid gibi güçlüdiüretikleri veya aminoglikozidleri alan hastalara, yüksek dozdasefalosporin antibiyotikleri, bu kombinasyonlarla böbrek yetmezliği bildirildiğinden dikkatle verilmelidir. Gebelik süresince mutlak gerekmedikçe kullanılmamalıdır. Sefuroksim anne sütüne geçtiğinden,emziren annelerde bu durum göz önüne alınmalıdır.

Yan Etkileri:

 IV uygulamanın ardından seyrek olarak tromboflebit oluşabilir; deri döküntüsü,ürtiker ve prurit izlenebilir. Bulantı, diyare ve kolit ile psödomembranöz kolit, hemoglobin ve hematokrit azalması, geçici eozinofili, nötropeni ve lökopeni izlenebilir. Oral uygulamada diyare, bulantı, kusma gibi gastrointestinal rahatsızlıklar görülmüştür. Nadiren psödomembranöz kolit görüldüğü rapor edilmiştir. Seyrek olarak baş ağrısı görülmüştür.Nadiren erythema multiforme, Stevens Johnson sendromu, toksik epidermal nekroliz (ekzantematik nekroliz) ve nadiren deri döküntüleri,ürtiker, kaşıntı, ilaca bağlı ateş, serum hastalığını içeren aşırı duyarlılık belirtileri ve çok nadiren anafilaksi bildirilmiştir.

Doz Önerisi:

 Zinnat Flakon: erişkinler: Birçok enfeksiyon günde 3 kez IM ya da IV yol ile 750 mg enjeksiyona yanıt verecektir. Daha ağır enfeksiyonlarda bu doz günde 3 kez IV yol ile 1.5 g’ye kadar artırılmalıdır; IM veya IV enjeksiyonlar eğer gerekirse günlük 3 ile 6 g total doz verilerek 6 saatlik aralarda yapılabilir.Bebek ve çocuklar: 30 ile 100 mg/kg/günlük dozlar üçe ya da dörde bölünerek verilir. Çoğu enfeksiyonlar için 60 mg/kg/günlük doz yeterli olacaktır.Yeni doğanlar: 30 ile 100 mg/kg/günlük dozlar iki ya da üçe bölünerek verilir. Yaşamın ilk haftalarında sefuroksim serum yarılanma ömrü erişkinlere göre üç ile beş kez fazla olabilir. İlk üç ay süresince kullanım güvenliği yoktur.Gonore: Gonorede 1.5 g tek doz olarak verilmelidir.Bu farklı yerlerden örneğin her bir kalçadan 2x750 mg şeklinde yapılabilir.Menenjit: Zinnat Enjektabl Duyarlı türlerin neden olduğu bakteriyel menenjitin tedavisi için uygundur. aşağıdaki dozlar önerilir.erişkinler: Her sekiz saatte bir İV olarak 3g.Bebek ve çocuklar: 150 ile 250 mg/kg/gün IV üçe veya dörde bölünerek verilebilir.Yenidoğanlarda: 100 mg/kg/gün IV.

Zinnat Oral Süspansiyon/Tablet:

 Yetişkinler: Çoğu enfeksiyonlarda: Günde 2 kez 250 mg. Üriner sistem enfeksiyonları: Günde 2 kez 125 mg.Hafif ve orta derecedeki alt solunum yolları enfeksiyonlarında, örneğin; bronşitte: Günde 2 kez 250 mg.Daha ağır alt solunum yolları enfeksiyonlarında veya pnömoniden kuşkul anıldığında: Günde 2 kez 500 mg. Piyelonefrit: Günde 2 kez 250 mg. Komplike olmayan gonore: 1 g’lik tek doz.Çocuklar: Çoğu enfeksiyonlarda: Günde 2 kez 125 mg veya günde iki kez 10 mg/kg, günlük doz maksimum 250 mg dir.Orta kulak iltihaplı 2 yaş ve daha büyük çocuklarda: Günde 2 kez 250 mg veya günde iki kez 15 mg/kg, günlük doz maksimum 500 mg’dir. Genel olarak tedavi süresi 7 gündür (5-10 gün arası).b hemolitik streptokok enfeksiyonlarında akut romatizmal ateş ya da akut glomerülonefritte sakınmak için tedavi en az 10 gün sürdürülmelidir. Sefuroksim aksetil optimum emilim için yiyeceklerden sonra alınmalıdır. Sefuroksim aksetilin acı lezzetinden dolayı Zinnat Tabletleri kırılarak verilmemelidir.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...