Zoladex Depot

Zoladex Depot nedir ne için kullanılır, Zoladex Depot nasıl kullanılır, Zoladex Depot ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

SC İmplant

Goserelin asetat 3.6 mg

Ambalaj: Tek dozluk Subkutan İmplant, önceden doldurulmuş enjektör içeren ambalaj.

Zoladex LA

SC İmplant

Goserelin acetate 10.8 mg

Ambalaj: Tek dozluk Subkutan İmplant, önceden doldurulmuş enjektör içeren ambalaj.

Endikasyon:

 Hormonal Müdahaleye uygun prostat kanseri, premenopozal ve perimenopozal kadınlarda görülen meme kanserinde; endometriozisin ağrı dahil semptomlarının hafifletilmesinde ve endometrial lezyonların büyüklük ve sayısını azaltarak kontrol altına alınmasında; endometriumun ablasyonu veya rezeksiyonu öncesi inceltilmesinde;miyomların tedavisinde kullanılır. Operasyon tekniğini kolaylaştırmak ve operasyondaki kan kaybını azaltmak amacıyla cerrahiye adjuvan olarak da kullanılmaktadır. Ayrıca,süperovulasyon hazırlık aşamasında hipofizden LH salgılanmasının inhibisyonu için kullanılır.

Kontra Endikasyon:

 GoserelinLHRH analoglarına aşırı duyarlı kişilerde kontrendikedir.

Uyarılar:

 Üretere ait tıkanma veya omurilikte sıkışma riski taşıyan erkek hastalarda goserelin kullanımı dikkatle yapılmalı ve hastalar terapinin ilk ayında yakından izlenmelidir. LHRH agonistleri kullanılması kemikte mineral yoğunluğu kaybına neden olabilir.Metabolik kemik hastalığı olduğu bilinen kadınlarda dikkatle kullanılmalıdır. Teorik anlamda, gebelik sırasında LHRH agonistleri kullanılmasıyla düşük veya fetal anomali riskinin bulunması nedeniyle goserelin gebe kadınlarda kullanılmamalıdır. Goserelin emziren kadınlarda kullanılmamalıdır.

Yan Etkileri:

 Deri kızarıklıkları,yüzde kızarmalar, libido azalması, memede şişme ve duyarlılık, baş ağrısı, depresyonun da görüldüğü ruhsal durumda değişme, vajinada kuruluk görülebilir.

Doz Önerisi:

 Zoladex Depot: Yetişkinlerde her 28 günde bir ön abdominal duvara enjekte edilir. Selim jinekolojik durumlarda tedavi süresi 6 ay sınırlandırılmalıdır. Endometriumun inceltilmesi için kullanımda,4 hafta arayla olmak üzere 2 depot uygulanır. Cerrahi müdahale, 2.depotun uygulanmasını izleyen 2 hafta içerisinde yapılmalıdır(0-2 hafta). Asiste üremede, serum estradiol düzeylerinin erken foliküler fazdaki değerlere (yaklaşık litrede 150 picomole) düşürülmesini sağlamak amacıyla 3.6 mg Zoladex kullanılır. Bu genellikle 7. ve 21. günler arası araslar.Zoladex LA: Yetişkin erkeklerde (yaşlılar dahil) hormonal müdahaleye uygun prostat kanserinin tedavisinde Zoladex LA 10.8 mg implant, her 12 haftada bir ön abdominal duvara cilt altı olarak enjekte edilir.Zoladex LA’nın kadınlarda ve çocuklarda kullanımı önerilmez.