Kabızlık İçin Etkili Olduğu Bilinen Tıbbi Bitkiler:
- Acı karpuz
- Badem yağı (tatlı)
- Barut ağacı kabuğu (uzun süreli kullanımda bağırsakları tahriş edebilir)
- Biberiye
- Demirhindi
- Erik meyvesi
- Eşek hıyarı
- Hint yağı
- Hiarşember
- İncir meyvesi
- Karnıyarık tohumu
- Kepek
- Keten tohumu
- Kudrethelvesı
- Mahmudi kökü
- Ravent kökü
- Sarısabır
- Sinameki meyvesi
- Sinameki yaprağı (kabızlık için kullanılan birçok ilacın hammaddesi sinamekinden elde edilir)
- Yalancı sinameki yaprağı
- Zerdali meyvesi
Kabızlık İçin Etkili Olan Bitkisel Karışımlar:
- Anason, rezene, frenk kimyonu ve keten tohumu eşit oranda karıştırılır. 1-2 tatlı kaşığı dolusu tohum havanda hafifçe ezilir ve 1 bardak kaynar suyla haşlanır. demlenmesi için 8-10 dakika beklendikten sonra süzülür. akşam yemeğinden sonra, tatlandırılmadan içilir. sindirim ve dışkılama sistemi uyarılır, şişkinlikten kurtulunur
- Bal, sıcak su ile veya ılık su ile içilirse kuvvetli müshil olur.
- Çabuk sonuç almak gerektiğinde, 1-2 yemek kaşığı hintyağı içilebilir. 2-3 saat içinde dışkılama gerçekleşir.
- Ispanak ve lahana salatası dışkılamayı kolaylaştırır.
- İncir kürü çok iyi sonuç verebilir. iyice yıkanan 3-5 kuru incirin üstüne, akşamdan 1 bardak su eklenir ve sabaha kadar bekletilir. sabahleyin aç karnına, önce incirler yenir, üstüne de incir suyu içilir. bu kürün 3-4 hafta uygulanması gerekir. incir, mide-bağırsak mukozasını kalıntılardan, balgamlardan temizler ve rahat çalışmasını sağlar. şeker hastalarının uygulaması doğru olmaz
- Ketentohumu, bağırsaklarda mekanik etki yapan çok başarılı bir müshildir. bağırsak mukozasına zarar vermez, mineral dengeyi bozmaz, hiçbir yan etkisi yoktur.
- Kronik kabızlığa karşı uzun süreli müshil ilacı kullanımı bağırsaklara zarar verir ve organizmanın mineral dengesini bozar. mineral dengenin bozulmasının sonuçlarından biri de, yine kabızlıktır. yani, müshil ilacı sağlıklı bir çözüm değildir.
- Muz ve çikolata kabızlık yapar. beslenmede, kepekli ve lifli besinlere ağırlık verilmesi gerekir. günde alınan sıvı miktarı 2 litrenin altına inmemelidir. kahve, bira ve şarap kabızlığa yol açar. dişlerin görevini mideye yüklememeye özen gösterilmelidir. elden geldiğince uzun çiğnemek ve sık yutmak gerekir. eğer dışkılamada 6-7 günlük tedaviye karşın bir düzelme görülmezse, mutlaka doktora başvurulmalıdır. dışkılayamamanın yanı sıra, karın ağrıları, kusma ve kan basıncında sapmalar görülürse, bağırsak düğümlenmesinden kuşkulanmak ve acilen hastaneye ulaşmak gerekir.
- Sabahları yenen 1-2 portakal rahatlatabilir.
- Sinameki çayı, müshil ve kan temizleyici etki içerir. sürekli olmamak kaydıyla, arada bir kullanılmasında sakınca yoktur. 1-2 çay kaşığı dolusu bitki yaprağı, 1 bardak kaynar suyla haşlanır, 20-25 dakika demlendikten sonra süzülür. yatmadan bir saat kadar önce, tatlandırılmadan veya biraz tatlandırılarak içilir. bitki eğer kaynatılacak olursa ve sıcak içilecek olursa, dışkılama, şiddetli ishal biçiminde gerçekleşir. kişi, zamanla, dozajını ve demleme süresini kendisi saptamalıdır.
- Zeytinyağı: Sabahları aç karnına 1 yemek kaşığı içilir. İnatçı kabızlıklarda 2 yemek kaşığı içilir. Sık sık kabız olanlar zeytinyağlı yemekleri daha çok yemeli, sabah kahvaltılarında zeytini eksik etmemelidirler.
Yorum Yap
Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap
Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.