Atrofik Vajinit

Atrofik Vajinit

Vücudun daha az östrojene sahip olması sebebiyle vajinal dokunun zedelenmesi, kuruması ve iltihaplanmasıyla oluşan bir hastalıktır.

Atrofik vajinit, vajinal dokunun dejenerasyonu nedeniyle ortaya çıkan bir iltihaplanmadır. (Atrofik Yunanca "trophe": beslenme ve negatif ek olan a’nın bir araya gelmesinden oluşur).

Belirtiler

  • Vajinada acıma, yanma veya kaşıntı
  • Cinsel ilişkiden sonra hafif kanama
  • Cinsel ilişkinin acı vermesi

Problem genellikle menopozdan sonra ortaya çıkarsa da süt verme sırasında da görülebilir. İki durumda da östrojen salgısı azalır, vajinanın duvarları kuruyup incelerek daha az esnek bir hale geldiği için kolayca kanayabilir.

Bir alt karın muayenesi teşhis koymaya yeterli olursa da, doktorunuz vajinal enfeksiyondan şüphelenmişse laboratuvar testleri de isteyebilir. Atrofik vajinit hastalıktan çok bir rahatsızlık olarak tanımlanabilirse de seks hayatınızı etkileyebilir.

Tedavi

Süt veren kadınlarda sorun geçicidir. Menopoza geçmişseniz, doktorunuz östrojen takviye tedavisi önerebilir veya vajinaya pomat ya da supozituvar şeklinde doğrudan östrojen uygulayabilirsiniz. Bunlar tedavi değildir ama günlük rahatlama sağlar.

Başlıca sorun cinsel ilişkinin acı vermesi ise suda eriyebilen kayganlaştırıcı bir madde yardımcı olabilir. Düzenli cinsel ilişki vajinadaki kan dolaşımını geliştirdiği için dokuların esnekliğini korumasına yardımcı olur.

 

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

Nasıl bir ilac ben menopoza gırdım cok sınırlı ve gergin oluyorum içe bilirmiyım rd yazmış faydası varmı
Magne fort.kroner kalp hastası.iki kere anjiyo olup üç damar tıkanıklığı giderilmiş hastaya Bu ilacı SGK ödermi??
...