Endometriozis

Rahim içini döşeyen tabakanın rahim dışı başka bir bölgede büyümesi sonucu gelişen bir hastalıktır. Peki bu hastalığın belirtileri nelerdir? Ne yapılmalıdır?

Normalde uterus (rahim) iç yüzeyini örten dokunun, uterus iç yüzeyi dışında bulunmasına endometriyozis (endometriozis) adı verilir. Adet görmeyen bayanlarda görülmez (ilk adetten önce ve menopozdan sonra görülmez). Çocuk doğurmamış ve gebe kalmamış kadınlarda daha sık gözlenir. Nedeni tam olarak ispatlanamamıştır. Ağrılı adet görme nedenlerindendir. Kısırlık ve erken dönemde düşüklere sebep olabilir. Belirti ve bulgular hastalığın yerleştiği yere göre değişiklik gösterebilir.

Endometriyozis Saptanan Bayanların Tipik Özellikleri

Aşağıdaki Özelliklere Sahip Bayanlarda İse Endometriozis Daha Az Görülme Eğilimindedir:

Üreme çağındaki kadınların %10-20’sinde görülmektedir, en sık olarak 25-35 yaş arasında tanı konur. Kısırlık problemi olan kadınların %15-40’ında endometriyozis saptanmaktadır. Ailesinde endometriyozis olan kadınlarda endometriyozis gelişme riski 6 kat daha fazladır.

Cinsel Organlar Dışında Aşağıdaki Organlarda Yerleşim Gösterebilir:

Belirtiler ve Muayene Bulguları

Tedavi

Belirtiler hafifse ve kısırlık yoksa hasta sadece takip ve kontrol edilir. Aspirin ve benzeri ilaçlarla ağrı giderilebilir.

6 ay süre ile doğum kontrol hapı kullanılır. 10-20’inci günler arasında 1’er tane alınır, kanama devam ederse doz iki katına çıkarılır. Tekrar kanama olursa doz yine iki katına çıkarılır.

Diğer doğum kontrol hapı kullanma şekli 5-25’inci günler ilaç almaktır. Menopoz sonrası dönemde yumurtalıklar alınabilir.

Ethisterone isimli ilaç alınabilir. Bu ilaç 3 cm’lik odakları baskılayabilir. Bu ilaç 6 ay süre ile kullanılabilir. Kilo artışı, sivilce, saç dökülmesi, kıllarda kalınlaşma, yağlı cilt, ödem yapabilir.

Laparaskopi, elektrokoter ve CO2 lazer ile odaklar yok edilebilir. Her tedaviden sonra, hastalığın tekrarlama şansı vardır; en etkili yöntemlerden birisi ethisterone kullanımıdır (%90 başarı).