Hidatiform Mol

Hidatiform Mol

Gebeliğin anormal bir formu olan Hidatiform Mol yumurtanın döllenmesindeki bazı hatalar sonucu rahim içinde cansız organizmanın gelişmesi durumuna denir.

Bazen hamileliğin başlangıcında, döllenmiş yumurtanın çevresindeki, normalde plasentayı meydana getirecek olan dokudan hidatiform mol denilen nadir görülen selim bir tümör meydana gelir. Bu vakalarda bebek ölür (doğumdan veya düşükten sonra rahimde plasenta dokusu kalırsa da, birkaç yıl sonra hidatiform mol ortaya çıkabilir).

Belirtiler

  • Hamilelik sırasında rahmin normalden daha hızlı büyümesi
  • Vajinada kanama, şiddetli bulantı ve kusma, bebeğin hareketsiz olması
  • Vajinadan çıkan üzüm görünüşlü dokular
  • Yüksek tansiyon

Yukarıdaki belirtiler varsa mümkün olduğunca çabuk doktora gidin. Tümörün çıkarılması şarttır. Çok çabuk büyük ve çok iri bir hale gelebilir. Ayrıca, yüzde 80 den fazlası selim ise de; yüzde 1 5i civar dokulara zarar veren bir şekle dönüşebilir. Bu tümör selim olduğu halde rahim duvarının içine işleyerek kanamaya ve başka ciddi sorunlara neden olabilir. Hidatiform mol vakalarından sonra (% 3 oranında), çok hızlı büyüyen ve vücudun diğer bölgelerine de hızlı dağılan bir Habis tümör olan "koriokarsinoma" ortaya çıkabilir.

Hidatiform mol, pek genç olmayan kadınlarda daha sık görülür. ABD de her 2000 hamilede bir bu durumla karşılaşılır. Dünyanın başka yerlerinde daha da fazla olması olasıdır.

Teşhis

Doktorunuz, bebeğin normal olduğu başka tür bir hamilelik komplikasyonuyla karıştırmamak için ultrasonografi çeker. Hidaditiform molün salgıladığı "korionik gonadotroprin" hormonu kan ve idrar testlerinde görülebileceği için bu testlerin yapılması gerekli olabilir.

Hidaditiform Mol Ne Kadar Ciddidir?

Yayılmayan tümör rahatlıkla alınabilir. Yayılan selim oluşum ve habis tümörler de tedavi edilebilir. Koriokarsinoma için tamamen iyileşme oranı yüzde 75-85’dir.

Tedavi - Ameliyat

Mol genellikle, kürtaja benzer bir yöntem olan vakumla alınabilir. Sonra doktorunuz, kandaki normale dönmesi gereken, korionik gonadotropin seviyesini takip eder. Normale dönüş olmaz ise, saldırgan bir hidaditiform mol vakası veya koriokarsinoma var demektir. Doktor rahmin alınmasını önerebilirse de kemoterapiyi düşünmesi daha yüksek bir olasılıktır.

Kemoterapi

Mol civar dokulara zarar veren tümör durumunda, hem de koriokarsirıoma da kemoterapiyle iyi sonuç alınır. Daha iyisi, tedaviden sonra yeniden çocuk sahibi olabilir ve büyük bir ameliyattan kurtulmuş olursunuz.

 

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

Nasıl bir ilac ben menopoza gırdım cok sınırlı ve gergin oluyorum içe bilirmiyım rd yazmış faydası varmı
Magne fort.kroner kalp hastası.iki kere anjiyo olup üç damar tıkanıklığı giderilmiş hastaya Bu ilacı SGK ödermi??
...