Kadınlarda Menopoz ve Ruh Sağlığı

Geçmiş dönemlerinde depresyon veya anksiyete ile mücadele eden kadınlarda menopoz döneminin ruh halini olumsuz etkileyecek şekilde geçtiği gözlenmektedir.

Kadınlara ait hormonlarda meydana gelen değişimler, depresyon da dahil olmak üzere geçici ruh hali değişikliklerine neden olur. Menopoza giden süreç, kadınların vücutlarında çeşitli değişikliklere sebebiyet verir. Bunun yanı sıra zihinsel anlamda da etkileri oldukça yoğundur. Yapılan çalışmalar, menopoz sürecinde kadınlarda görülen depresyon oranının iki katına çıktığını göstermektedir. Özellikle geçmiş dönemlerde depresyon veya anksiyete ile mücadele eden kadınlar, tekrardan bu rahatsızlıkların belirtilerini gösterebilmektedir.

Kadınlık hormonlarının seviyelerindeki değişimler, yaşamın diğer evrelerinde de ruh hali değişikliklerine neden olabilir. Bu nedenle menopoza geçiş döneminin ruh hali üzerinde bir miktar etkiye sahip olması şaşırtıcı değildir.

Premenstrüel Disforik Bozukluk (ruh halini etkileyen, premenstrüel sendromun daha şiddetli bir şeklidir) ve doğum sonrası depresyon, vücuttaki hormonal değişiklikler tarafından yönlendirilen durumlara örnek olarak verilebilmektedir.

Perimenopoz (menopoza geçiş sürecidir ve menopoza kadar süren 2-8 yılı kapsamaktadır) sırasındaki ve menopozdaki ruh hali değişiklikleri çoğunlukla hafiftir ve perimenopozdaki depresyon semptomlarındaki artışı progesteron ve estradiol (östrojenin en güçlü formu) dalgalanmalarıyla ilişkilendirilmektedir. Ancak konu majör depresyon (klinik depresyonun daha şiddetli formu) olunca, kadınlık hormonu değişiklikleriyle bağlantısı net değildir.

Perimenopoz sırasında önemli duygu durum sorunları geliştiren kadınların büyük çoğunluğu bunları geçmişte yaşamıştır. Yapılan çalışmalar depresyon veya anksiyete öyküsü olmayan birinin menopozda aniden ciddi bir depresyon vakası geliştirmesinin nispeten nadir olduğunu söylemektedir. Ek olarak, orta yaş -menopoz meydana geldiğinde- kadınların bazen çocuklara bakma, yaşlanan ebeveynlerle ilgilenme ve yaşam değişikliklerini yönlendirme dahil olmak üzere birden fazla stres kaynağıyla karşı karşıya kaldıkları bir zamandır ve bunların tümü bu dönemde depresyon ve anksiyete oranına katkıda bulunabilir.

Anksiyete ve Menopoz

Araştırmalar menopoz ve depresyon arasında açık bir şekilde bağlantı kurmuş olsa da, anksiyete söz konusu olduğunda bu bağlantı çok net değildir.

Kadınların menopoza geçiş sırasında ve sonrasında panik atak geçirme olasılığının daha yüksek olduğuna dair bazı kanıtlar vardır (Panik atak, terleme, titreme, nefes darlığı veya çarpıntı olarak adlandırılan zararsız kalp ritmi bozuklukları gibi semptomların eşlik ettiği ani bir aşırı endişe duygusu ile işaretlenir). Fakat bu kanıtlara rağmen anksiyetenin belirtileri ile menapoz arasında güçlü bir korelasyon yoktur.