Meme Muayenesi

Meme Muayenesi

Kişinin kendi meme dokusunu tanıması ve herhangi bir değişiklikte hemen fark etmesini sağlaması için önemlidir.

Memelerdeki yumruların % 75’inin selim olmasına karşın, bazıları da habistir. Bu nedenle kendinizin memenizi düzenli aralıklarla incelemeniz hayatınızı kurtarabilir, çünkü meme kanseri erken anlaşılırsa tedavi edilebilir.

Memelerinizi ayda bir defa inceleyin. Eğer menopoza girmemişseniz, bunun için en iyi zaman, memelerde hassasiyet ve şişme olmayacağı için adetiniz bitiminden birkaç gün sonrasıdır. Artık adet görmüyorsanız ayın herhangi bir gününü seçin ve düzenli olarak her ay o gün memelerinizi kontrol edin.

Bir aynanın karşısında durun. Kollarınız yanınızda, memelerinizin cildinde herhangi bir buruşukluk veya çukurluk veya şekillerinde bir değişiklik olup olmadığına bakın. Eğer meme başlarınız normal olarak içeride değilse içeri çökme olup olmadığını kontrol edin. Ellerinizi önce kalçalarınıza dayayın sonra başınızın arkasına koyun. Her pozisyonda aynı şeylere bakın. Bundan sonra duşa girin ve memeleriniz ıslak ve sabunluyken, sol elinizi başınızın arkasına koyun ve sağ elinizle sol memenizi kontrol edin. Memenizi bir saatin yüzü olarak düşünün ve sağ eliniz memenizin tepesine 12’de olsun. Elinizi dümdüz tutun ve parmaklarınızın uçları birbirine yapışık bir şekilde küçük dairesel hareketlerle yumru araştırın. Elinizi saat 1’e, 2’ye vs. getirerek devam edin. Tekrar 12’ye geldiğinizde, parmak uçlarınızı meme başının yakınına doğru kaydırın ve yine saatin etrafında dönerek aynı hareketleri tekrarlayın, sonra daha küçük bir daire çizin. Meme başının altındaki dokuyu kontrol edene kadar bu hareketleri sürdürün. İncelemenizi koltuk altındaki, memeye bitişik bölgeyi de kontrol ederek bitirin, çünkü bu bölgede de meme dokusu bulunur. Bütün işlemi sol elinizle sağ memenizi kontrol ederek tekrarlayın.

Ayrıca, memelerinizi sırtüstü yatarken kontrol edin. Yine meme başından bir akıntı olup olmadığına bakın. Sağ memenizi incelemek için sağ omzunuzun altına bir yastık koyun ve sağ kolunuzu başınızın altına yerleştirin. Sol memenizi incelemek için de aynı işlemi sol omuz ve sol kolunuza uygulayın.

Eğer memelerinizde fibrokistik oluşumlar nedeniyle şişlikler varsa, kaç tane olduklarını, yerlerini ve aşağı yukarı büyüklüklerini not etmeniz gerekecektir. Böylece daha sonraki incelemelerinizde değişiklikleri fark edebilirsiniz.

Tüm meme kanserlerinin % 41’i meme yuvarlağının üst dış çeyreğinde, % 34’ü ortasında, % 14’ü üst iç çeyreğinde, % 51 alt iç çeyreğinde ve % 6’sı altı dış çeyreğinde bulunur.

 

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...