Miyom (fibroid) rahim duvarında veya ona yapışık olarak gelişen iyi huylu bir tümördür. Tek bir fibroid olabileceği gibi, birçok fibroid bir arada da bulunabilir. Bir bezelye kadar küçük ya da bir greyfurt kadar iri olabilir. Kadınların çoğunda hiçbir semptom hissedilmez (Fibroidlere, leyomiyom, miyom veya fibromiyom da denir).
Belirtiler
- Fazla miktarda ve uzayan adet kanamaları
- Karnın alt kısmında veya sırtın altında ağrı veya baskı hissi
- Karnın altında ani keskin sancı (Acil Durum Belirtisi)
Fibroidler normalde çok yavaş gelişirler. Ancak, östrojen seviyesinin artması halinde tepki verirler. Bu nedenle hamilelik devresinde veya östrojen takviyesi yapıldığında hızla büyüyerek yayılırlar. Menopozdan sonra, östrojen almamanız kaydıyla, tümörler genellikle küçülür, hatta bazen kaybolurlar.
Fibroidler nadiren habistirler ve çoğu pek sorun yaratmaz. Kadınlarda çok sık görülen bir oluşumdur. 35 yaşın üzerindeki kadınların yüzde 20sinde fibroid vardır. Fibroidiniz varsa, çok büyümediklerinden emin olmak için doktor kontrollerinizi aksatmamalısınız. Adet görürken kanamanız çok şiddetli oluyorsa, zaman içinde demir eksikliği sorunu ile karşılaşabilirsiniz. Fibroidler hamile kalmayı zorlaştırabilir ve eğer hamileyseniz düşüğe neden olabilir veya doğumu zorlaştırabilir.
Bazen rahim duvarına yapışık olan bir fibroidin, kan ve oksijen ihtiyacı artar. Böyle bir durumda, karnınızın altında keskin bir acı hissedersiniz; bu acilen ameliyat yapılarak tümörün alınmasını gerektirir.
Teşhis
Doktor alt karın muayenesini yaparken varlıklarını hissedeceği için, fibroidler genellikle kolay fark edilirler. Eğer ne oldukları konusunda şüphe varsa doktor bilgisayarlı tomografi veya ultrasonografi isteyebilir ya da, rahim duvarından doku örneği alabilmek için (küçük bir operasyon olan) kürtaj yapar.
Tedavi
Hiçbir belirti yoksa tedaviye gerek olmayabilir. Belirtiler varsa ve çocuk doğurmayı planlamıyorsanız, doktorunuz histerektomi (rahmin alınması) önerebilir. Alternatif olarak yalnız fibroidlerin alınması düşünülebilir. Ancak, "miyomektomi" denilen bu işlem de büyük bir ameliyattır ve komplikasyon çıkma ihtimali, histerektomiye kıyasla daha fazladır. Vakaların yüzde 10 unda fibroid tekrar çıkar.
Yorum Yap
Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap
Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.