Polikistik (çok kistli) yumurtalık, genç kadınlara özgü bir hastalıktır. Çoğunun ergenlik çağında hiçbir zaman normal adet kanaması olmamıştır ve sonunda da kanamalar tamamen durmuştur (bazılarında hiç başlamamıştır). Yüzleri oldukça tüylüdür ve çoğunlukla şişman olurlar. Kanama olursa çok şiddetli kramplar görülür. Henüz anlaşılamamış nedenlerle, yumurtalıklarında foliküller bulunduğu halde, bunlar yumurta çıkaracakları yerde kistler oluşturmaktadırlar. Sonuçta her iki yumurtalık da küçük kistlerden oluşan bir kitle haline gelir. Bu seyrek görülen bozukluğa Stein-Leventhal sendromu da denir. Kısırlığa neden olursa da genellikle tedavi edilebilir.
Belirtiler
- Düzensiz adet kanamaları
- Kısırlık
- Yüzde olağandışı tüylenme
Teşhis
Alt karın muayenesi sırasında, doktor yumurtalıkların büyümüş olduğunu fark edebilir. Kan testleri ile anormal miktarlarda bulunan hormonlar teşhise yardımcı olur.
İlaç Tedavisi
Hamile kalmak istemiyorsanız, doktor doğum kontrol hapı veya "medrosiprogesteron" gibi hamileliği ve rahim duvarlarında kanser öncesi değişikliklerin gelişmesini önleyen uzun süre etkili progesteronlar verir. Hamile kalmak istiyorsanız, doğurganlığı teşvik edici bir ilaç verilir. Klomifen, yüzde 70 hamileliğe ortam hazırlamaktadır. Bu ilacı alanların % 35'i sonuçta hamile kalabilmektedir. Bu ilaç yararlı olmazsa, doktor gonadotropin verebilir.
Ameliyat
İlaca karşın hamilelik gerçekleşmezse doktor yumurtalıklardan üçgen şeklinde bir kısım çıkarır (Wedge resection).
Yorum Yap
Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap
Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.