Servikal Polip

Rahimin iç boşluğu ile vajina arasındaki kanalda büyüyen doku parçalarına denir. Çoğu zaman iyi huylu olan Servikal Polipin teşhis ve tedavisi.

Cinsel ilişkiden sonra, adetler arasında veya menopozdan sonra kanama; olağan dışı şiddetli adet kanamaları; vajinadan çok fazla, sulu ve kanlı akıntı veya alt karında kramp gibi sancılar şeklinde şikayetleriniz varsa, hemen doktorunuzu görün, çünkü bunlar zararsız bir rahim boynu polipinin veya rahim boynu kanserinin belirtileri olabilir. Polipler bazen hiçbir semptom göstermezler ve rutin muayene sırasında ortaya çıkarlar.

Rahim boynu polipleri üzüm gibi oluşumlardır ve genellikle rahim boynunu girişinden dışarı çıkarlar. Tek bir polip olabileceği gibi salkım halinde de olabilir. Yaygın olarak görülürler ve hamilelik sırasında hormon değişiklikleri nedeniyle ortaya çıkarlar. Rahim boynunda herhangi bir berelenmeden sonra da oluşabilirler.

Polipler çok ender olarak kanserleşirler ve küçük bir polip bulgu bile vermeyebilir. Ancak büyükleri kanamaya sebep olabilir ve hamile kalmayı zorlaştırabilirler bu nedenle ameliyatla aldırmayı düşünebilirsiniz.

Teşhis

Polipler bazen habis olabilecekleri için doktorunuz, muhtemelen bir PAP (smear) testi yapacak ve belki de biyopsi için doku örneği alacaktır.

Tedavi - Ameliyat

Tek bir polip lokal anestezi ile muayenehanede alınabilir. Birçok büyük polip varsa ameliyat için hastaneye yatmanız gerekecektir. Polipler yeniden büyürse (çok ender olur) bir daha tekrarlamaması için kürtaj olmanız gerekebilir. Bu küçük operasyonda doktor rahmin iç duvarını hafifçe kazır.