Kalpte Ritim Bozukluğu

Kalbin normalden hızlı ya da yavaş çalışması ciddi sağlık sorunlarına neden olmasa da, bazı türleri kalp yetersizliğine veya ani ölüme yol açabiliyor.

Hızla veya Yavaş Atan Kalplere Ritmik Tedavi

Kalbin normalden hızlı ya da yavaş çalışması olarak tanımlanan ‘aritmilerin’ büyük çoğunluğu ciddi sağlık sorunlarına neden olmasa da, bazı türleri kalp yetersizliğine veya ani ölüme yol açabiliyor. Bu yüzden aritminin ciddiye alınarak zamanında tedavi edilmesi yaşamsal önem taşıyor.

Halk arasında 'kalpte ritim bozukluğu' olarak bilinen aritmi, kalbin düzensiz çalışması demek. Kalpteki bu düzensizlik; atım hızı veya aralığında değişim ya da her ikisiyle birlikte ortaya çıkabiliyor. Kalbimiz normalde dakikada 60-90 kez atıyor. Ancak ritim bozukluğunda nabız atışı dakikada 200'lere çıkabiliyor ya da tam tersine 40'lara kadar düşebiliyor. İşte bu durum da tehlike çanları çalmaya başlıyor. Kardiyoloji Uzmanı Dr. Utku Zor, ritim bozukluklarının yaşam kalitesini düşürmeyecek kadar hafif gelişebileceği gibi, felç veya kalp yetersizliği gibi ciddi komplikasyonlara yol açabilecek şiddette de ortaya çıkabileceği, hatta hastanın aniden hayatını kaybetmesine bile neden olabileceği uyarısında bulunarak, "Bu yüzden aritmilerin ciddiye alınıp, mutlaka zamanında tedavi edilmeleri gerekiyor. Aksi halde hasta hayatını bile kaybedebiliyor" diyor. İşte bu noktada pek çok kişinin aklına şu soru takılıyor, ‘Aritmiler nasıl teşhis ve tedavi ediliyor?’

Tanı Nasıl Konur

Nasıl Tedavi Ediliyor

Pek çok aritmi tehlikesiz ve geçici olduğu için tedaviye gerek duyulmuyor. Eğer hayatı tehdit ediyor veya yaşam kalitesini ciddi boyutlarda etkiliyorsa, bu durumda tedavi yoluna gidiliyor. Kardiyoloji Uzmanı Dr. Utku Zor aritmi sorununda başvurulan tedavi yöntemlerini şöyle sıralıyor: