Tehlikeli Sinyal Kalp Yetmezliği

Kalp yetmezliği dendiğinde kalbin pompalama gücünün olması gerekenden daha az olmasıdır. Bu durumda kalp kanı yeterli miktar ve hızda organlarımıza gönderemez.

Kalp Yetmezliği (KY) Nedir?

Kalp yaşamamız için gerekli oksijen ve besin maddelerini taşıyan kanı vücudumuza pompalayan organımızdır. Kalp yetmezliği dendiğinde kalbin pompalama gücünün olması gerekenden daha az olmasıdır. Bu durumda kalp kanı yeterli miktar ve hızda organlarımıza gönderemez. Kalp vücudun ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli miktarda oksijen ve besini vücuda pompalayamaz. Bu durum tedavi ile düzelemezse hayat sürdürülemez olur.

KY Nedenleri Nelerdir?

Kalp kası bozulmasına yol açan, kalbin pompalama gücünü azaltan nedenler kalp yetmezliği nedeni olabilir: Kalp damar hastalıkları, Kalp Krizi (miyokard infarktüsü), Kalp kas hastalıkları(Kardiyomiyopati), Kalbin zorlanarak aşırı çalıştığı durumlar(Yüksek tansiyon, kapak hastalıkları, tiroid bezi hastalıkları, böbrek hastalıkları, diyabet ve doğumsal kalp hastalıkları kalp yetmezliğine neden olabilir.

Kalp Yetmezliğinde ne gibi şikâyetler olabilir?

Kalp Yetmezliğinde şikâyetler, kalp ve vücutta oluşan değişikliklere bağlı olarak ortaya çıkar.

Ancak kalp yetmezliğinin ağırlığı ile şikâyetler arasında her zaman doğru orantı olmaz.

Kalp yetmezliğinin ağır olmadığı durumlarda hiç şikâyet olmayabilir ve kalp yetmezliği, yalnız muayene ve bir takım laboratuar tetkikleri ile fark edilebilir. Bazen ise ileri derecede Kalp Yetmezliği olduğu halde fazla şikâyet olmayabilir.

Kalp Yetmezliği Nasıl Teşhis Edilir?

Doktorunuz şikâyetleriniz ve tıbbi özgeçmişiniz hakkında size birçok soru soracaktır.

Kalp yetmezliğine neden olan durumlar (koroner arter hastalığı, diyabet, kapak hastalığı, hipertansiyon vb), sigara kullanım durumu, kullandığınız ilaçlar, alkol alımı, vs hakkında bilgi alınacaktır. Sonrasında fizik muayeneye geçilecek, doktorunuz kalbinizi dinleyip kalp yetmezliğine neden olan hastalığa ait bulguları araştıracaktır. Doktorunuz ayrıca başka testlerin yapılmasını isteyebilir.

Bu Testler

Rutin kan tetkikleri: kan testleri; böbrek, karaciğer ve tiroid bezlerinin fonksiyonlarını göstermek, kolesterol seviyeleri ve kansızlık (anemi) araştırmak amacıyla yapılır.

B-tipi natriüretik peptid (BNP) Göğüs röntgeni (akciğer grafisi veya tele): Ekokardiyografi: Elektrokardiyogram (EKG):

Kalp Yetmezliği Nasıl Tedavi Edilir?

Eskiye göre şu an KY tedavisi için birçok tedavi seçeneği mevcuttur.

Tedavide prensip, öncelikle hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak veya altta yatan nedeni kaldırarak hastalığı kaldırmak, (böylece ölüm riskini ve hastaneye yatışı azaltmak) şikayetleri azaltmak ve hayat kalitesini arttırmaktır.

Tedavi: İlaç dışı tedavi (yaşam tarzı değişikliği, tuz kısıtlaması, istirahat vb),

İlaç tedavisi: Cardiac Pacemaker (Kalp pili): Gerekli olan durumlarda cerrahi tedaviden oluşur.

KY Hastalarının Yapması Gerekli Olan Şeyler Nedir?

Hangi İlaçlardan Uzak Durulmalı?

Bu ilaçlardan herhangi birini kullanıyorsanız doktorunuza haber veriniz.

İlaçların isimleri kadar ne sıklıkla ve hangi dozlarda kullandığınız önemlidir. Hepsinin düzenli bir listesini yapıp her kontrolde yanınızda getiriniz. Doktorunuza danışmadan asla ilaçlarınızı kesmeyiniz.

Hayat Kalitesi Nasıl Yükseltilebilir?