Türkiye'de Kalp Ameliyatında Bir İlk

Türkiye'de Kalp Ameliyatında Bir İlk

Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalında, durumu ağırlaşan kalp hastasının göğsüne yapay kalp takıldı.

Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalında, durumu ağırlaşan kalp hastasının göğsüne yapay kalp takıldı.

Edinilen bilgiye göre, Manisa'nın Soma ilçesinde yaşayan Ahmet Yirmibaş (47), kalp yetmezliği tedavisi gördüğü EÜ Tıp Fakültesi Hastanesinde durumunun ağırlaşması üzerine ameliyata alındı.

EÜ Kalp Nakli Ekibi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Özbaran başkanlığında gerçekleştirilen operasyonda, sağlık durumu vücut dışında kullanılan ve kalbin kan pompalama işlevini yerine getiren destek cihazı için uygun olmayan Yirmibaş'ın, göğüs kafesine yapay kalp yerleştirildi.

Ameliyata Özbaran'ın yanı sıra Almanya'dan bir uzman ile Doç. Dr. Tahir Yağdı, Doç. Dr. Çağatay Engin katıldı.

Prof. Dr. Özbaran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yirmibaş'ın ameliyat öncesi sağlık durumunun kötü olduğunu, hayatta kalması için operasyonu gerçekleştirdiklerini söyledi.

CardioWest Total Yapay Kalp Sistemi adı verilen yöntemin eski modelinin 1980'li yıllarda Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinde bir hastaya uygulandığını ifade eden Prof. Dr. Özbaran, Hastanın durumunun kritik olması nedeniyle tercih ettiğimiz bu yöntem Türkiye de ilk kez uygulandı. Sistemin oldukça kompleks bir yapısı var dedi.

Yoğun bakım servisinde bulunan Yirmibaş'ın sağlık durumunun bugün itibariyle iyi olduğuna işaret eden Prof. Dr. Özbaran, hastanın sağlığına ilişkin kesin bilginin önümüzdeki hafta içinde verilebileceğini söyledi.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...