Kanser hastalığının tedavi süreçlerinden biri olan kemoterapi sonucunda saç dökülmesi durumu sıkça gözlenmektedir. Bu sebeple kanser hastaları demoralize olmamak ve tedavi süreçlerini daha hızlı tamamlayabilmek adına saçlarını kazıtırlar.
Kanser Tedavisi Saç Dökülmesine Neden Olur mu?
Kanser tedavisi sürecinde kullanılan ilaçların çoğu saç dökülmesine neden olur, ancak her ilaç saç dökmez. Bir hastanın tedavisinde kullanılacak ilaç saç dökmesine ya da dökmemesine göre değil ilacın etkisine bağlı olarak seçilir. Mühim olan hastayı tedavi edebilmek yada en azından hastaya fayda sağlayabilmektir. İlaç tedavisi ile dökülen saç, tedavi bitiminde yeniden uzar ve hastanın saçı eski halini geri döner.
Kemoterapi Neden Saç Döker?
Kemoterapi, kanser hücrelerini öldürmek amacıyla kansere karşı ilaçlar kullanan bir tedavi çeşididir. İlaçlar kanser hücrelerine saldırarak büyümelerine engel olmak suretiyle hareket ederler. Lakin ne yazık ki kıl kökleri gibi aynı zamanda bedendeki normal hücreleri de etkileyebilir. Bu da “alopesi” olarak bilinen saç dökülmesine sebep olur.
Kanser hücrelerinden farklı olarak normal hücreler kendilerini hızlı yeniler. Dolayısıyla kemoterapi tedavi süreci sonucunda saçlar yeniden uzarlar.
Kemoterapi ile Dökülen Saçlar Yeniden Çıkar mı?
Saçlar tedavinin tamamlanmasından önce bile tekrardan uzamaya başlayabilir. İlk başlarda saçlar çok ince olacaktır ama 3-6 ay arası bir sürede eski haline geri gelir. Saçın eskisinden daha yoğun ya da kıvırcık olması mümkündür, hatta rengi de bir miktar farklı olabilir. Kimi zaman bu koyu renk ve beyaz saçın bir karışımı olarak görülür.
Işın Tedavisi – Radyoterapi de Saç Dökülmesine Neden Olur mu?
Radyoterapi kanser hücrelerini yüksek enerji yüklü ışınlarla yok etmeyi amaçlayan bir tedavi yöntemidir ve normal hücrelere mümkün olduğunca az zarar vermeyi hedefler. Kemoterapi'den farklı olarak radyoterapi'de sadece tedavinin uygulandığı bölgede tüy dökülmesi görülür.
Saçların Dökülmesinin Tedavi Sırasında Psikolojik Etkisi Nasıl Olur?
Kadın veya erkek farketmeksizin birçok kişi, saçlarını dış görünüşlerinin önemli bir noktası olarak algılar. Bazıları için saçlarının dökülmesi öfke, kızgınlık, utanç gibi negatif duygulara neden olabilir. Tedavi zamanı içerisinde hastalar birçok değişiklikle baş etmek durumunda kalır, bunların üzerine bir de saçların dökülmesi son damla gibi gelebilir. Hatta pek çok kişi bu durumu yavaş yavaş seyretmek yerine çareyi saçlarını kazıtmakta bulabilirler. Bu sebeple bu durumun tedavi süresince geçerli bir durum olduğu bilincini kaybetmeden yaşamını ve dolayısıyla tedavi sürecini devam ettirmek önemlidir. Süreç psikolojik olarak zorluk oluşturuyorsa bir uzmandan yardım almak kanser tedavisi için faydalı olacaktır.
Yorum Yap
Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap
Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.