Kanser artık geçmişten daha fazla bir sıklıkla iyileşebilmektedir. Bilgimizin genişlemesi ve kanserin biyolojisini anlayabilmemiz nedeniyle tam bir iyileşme ve yaşamın uzatılması olasılığı sürekli olarak gelişme kaydetmektedir. Sonuç olarak kanser hücrelerini öldüren yeni tedaviler geliştirilmektedir. Bu tedaviler daha etkin olmakla kalmayıp daha da emniyetli olmaktadırlar.
Ağrının kontrol altına alınması da yıllar geçtikçe daha geliştirilmekte ve hatta ölümcül derecede hasta olan kanserli kişilerin ağrıları bile azaltılabilmektedir. Bundan sonraki sayfalarda şu anda var olan tedavileri, uygun bakımın nasıl yapılacağı konularını ve kanserle birlikte yaşamak ve kanserle mücadele etmek ve tedavisindeki anahtar hususları açıklamaktayız.
Kanser Tedavisi
İki ayrı vakadaki kanser tedavi yöntemi birbirinin aynı olamaz. Kanserli olan her bir şahsın kendine özgü bir durumu vardır. Ancak kanserli olan birçok insana uygulanabilen temel tedaviler benzerdir. Bunlar cerrahi müdahale, radyasyon terapisi ve kemoterapidir.
Herhangi bir şahısta niçin belli bir tedavi değil de bir başka tedavi biçiminin daha uygun olduğu kişisel teşhise, hastalığın aşamasına ve hastanın yaşı, cinsiyeti, genel sağlık durumu ve kadınlarda, menopoz durumları gibi diğer faktörlere bağlıdır.
Teşhisin can alıcı noktası kanserin yayılmış olup olmadığının belirlenmesidir. Kötü huylu tümörlerin tedavi amacıyla, çevrelere ayrılmasını belirten ve staging denilen derecelendirme, tümörün diğer hangi organlara yayılmış olduğunu belirler. Bu süreç hekiminize tedavinin planlanmasına yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda tedavinin başarı ve başarısızlık olasılığının değerlendirilmesinde de yardımcı olur. Örneğin hekiminiz böylesi bir süreç sonunda cerrahi müdahale veya radyasyon terapisi gibi lokalize bir tedavinin veya kemoterapi gibi sistemik bir tedavinin vücudun diğer taraflarına yayılan kanser hücrelerini öldürmek için yeterli ve gerekli olup olmadığını görebilecektir.
Kanser Tedavisi İçin Hekim ve Tedavi Yerinin Seçimi
Teşhis, tedavi ve rehabilitasyon gibi kararlar olduğu kadar hekim ve hastane seçimine ilişkin tüm kararlar da kişiler arasında belli bir paylaşım sonucu verilebilir. Tüm bu kararlardaki karmaşıklığı göz önüne alacak olursak bunların siz de dahil olmak üzere tek bir kişiye bırakılmaması çok önemlidir.
Eğer kanserli olduğunuzdan şüphe ediyorsanız veya kanser teşhisi konulmuşsa yapılacak olan en iyi şey korkularınızı ve yaşadıklarınızı aile üyelerinizle ve sizi sevenlerle paylaşmanızdır. Sizi tanıyanlar ve sizin için endişelenenler kritik kararların verilmesi sorumluluğunu ve acınızı paylaşmada size yardımcı olabilir. Sağlığınızla ilgili sorunları hiçbir zaman acizlik hissiyle bırakmayın. Hiçbir durum sizin kontrolünüz dışında olmamalıdır. Her zaman soru sorma, kararlarınızı değiştirme ve ilgili olan herkese endişelerinizi anlatmak hakkına sahipsiniz. Teşhisi değiştiremezsiniz. Ancak bakım ve tedavinize ilişkin kararı veren kişi siz olabilirsiniz ve hatta siz olmalısınız.