Meme kanseriyle ilgili yapılan son araştırmaya göre, gece ışıkta uyumak kanser riskini artırıyor. Uzmanlar, kadınlar arasında en yaygın kanser türünden biri olan meme kanserinden korunmak için geceleri zifiri karanlıkta uyumayı salık veriyor.
Amerikan Ulusal Kanser Enstitüsü ile Ulusal Çevre Sağlığı Bilimleri Enstitüsü'nün yaptığı bir araştırmaya göre; uyku düzenini bozan modern hayat meme kanseri riskini artırıyor.
Nitekim meme kanseri gelişmiş ülkelerde gelişmemiş olanlara göre 5 kat daha fazla görülüyor. İşte bu durumun nedenini sorgulayan bilim adamları, meme kanseri ile yapay ışık arasındaki ilişkiyi araştırdı. Buna göre, gece çalışmak, geç yatmak ve ışıkta uyumak hastalık riskin yüzde 60 artırıyor.
Çünkü kansere karşı vücudun doğal savunması olan melatonin hormonları geceleri ve karanlıkta salgılanıyor. Ancak ışıklı ortamlar gündüz olduğu yanılgısı yaratarak hormonun işleyişini bozuyor.
Uzmanlar, kansere karşı korunma için zifiri karanlıkta ve dokuz saat uyumayı öneriyor.
Türkiye'de her yıl ortalama 30 bin kadına tanı konuyor
Dünyada her 11 dakikada 1 kadın, meme kanseri nedeni ile hayatını kaybediyor ve her 3 dakikada 1 kadına, yeni meme kanseri tanısı konuyor.
Türkiye'de ise, yeterli istatistik bulunmamakla birlikte Türkiye Meme Vakfı, her yıl 30 bin kadının meme kanserine yakalandığını hesaplıyor.
Yorum Yap
Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap
Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.