Özellikle sıcak içecekleri tüketirken pipetlerin kullanılmasının büyük risk oluşturduğunu açıklayan uzmanlar, "Pipetlerdeki maddeler tükürükle birleşince kansere neden olan maddeler açığa çıkar. Bu da ağız kanserine yakalanma riskini yüzde 23 artırır" dedi. Bir başka önemli nokta, sıcak sıvılar ile temas eden bu tür plastik kap ve pipetlerin bazı kimyasal maddeleri içinde bulunan yiyecek içeceğe bırakması. Pek çoğu petrolün yan ürünlerinden elde edilen bu malzemeler özellikle sıcak sıvı ve katılarla temas ettiğinde zararlı maddelerin ortaya çıkmasına neden olabiliyor.
Bilim adamları, yemek kaplarında da mümkün olduğunca plastik olanlardan kaçınılması gerektiğini savundu. Özellikle sıcak yiyeceklerle temas eden kapların cam ve porselen gibi dayanıklı ve sağlıklı malzemeden yapılmış olması sağlık açısından önemli bir kazanım olarak kabul ediliyor.
Ülkemizde yaygın olarak kullanılan özellikle tek kullanımlık plastik kap ve bardaklar sıcak sıvılar ile temas ettiğinde zararlı maddelerin sıvıya geçmesine neden olmaktadır. Pek çok kişinin içilen sıvının tadını bozduğu gerekçesi ile hoşlanmadığı veya reddettiği bu tür bardaklar gerçekten içecek veya yiyeceğin tadını bozmakta ve bunu zararlı maddeleri yiyeceğe geçirerek yapmaktadır. Gelişmiş ülkelerde özellikle sıcak yiyecekler kesinlikle bu tür plastik bardaklarla servis edilmemekte, pek çok yerde kağıt veya yeniden kullanılabilir (cam, porselen) türü bardak-tabak kullanılmaktadır. Ayrıca yemek şirketlerinin artması ile kullanımı yaygınlaşan stirpor veya benzeri maddelerden yapılan tek kullanımlık tabldot türü malzemeler de özellikle yiyecek ve içecekler ile temas süresi arttığında zararlı etkilere neden olabilmektedir.