Solaryumlar Yararlı mi Zararlı mı? Solaryum, son zamanlarda oldukça fazla ilgi gören, sağlık ve estetik ile yakından ilgili bir konudur. Bronz bir tenin kişiyi ne kadar canlı, dinamik ve güzel gösterdiği bir gerçektir. Ancak hemen her konuda olduğu gibi, solaryumu kullanırken de dikkat edilmesi gereken kurallar vardır. Bunun yanı sıra, bugün dünyada solaryumun faydası ve zararı konusunda tartışmalar hala sürmektedir. Özetle başlığımızı da oluşturan soruya cevap olarak SOLARYUM hem zararlı hem de yararlı diyebiliriz...
Yararları
- Derinin alt tabakasına nüfuz ederek sedef hastalığına iyi gelir. Ciltteki akne ve sivilce izlerinin tedavisinde kullanılır.
- Solaryum ışınları metabolizmayı güçlendirerek solunumu düzenler ve soğuk algınlığına yakalanma riskini üçte bir oranında azaltır.
- Virüslü hastalıklara karşı vücut direncini arttırır.
- Kalsiyum eksikliğinden kaynaklanan kramplara karşı etkilidir.
- Güneş banyolarında UV-B ışınları cildin su toplamasına ve soyulmasına neden olurken, solaryumda kullanılan optimize edilmiş ışınlar sayesinde böyle bir durum söz konusu değildir.
- Solaryum endorfin (mutluluk hormonu) salgılanmasını sağlar, cinsel gücü artırır.
- Bronz ten kişinin öz güvenini artırır ve kendini iyi hissetmesini sağlar.
- UV-B ışınları D-vitamini üretimini sağlayarak osteoporoza (kemik erimesi) karşı koruma sağlar.
- Depresyonlara karşı etkilidir.
- Kalp ve dolaşım sistemini güçlendirir.
Zararları
- Gözde katarak oluşumuna sebep olabilir.
- Yanıklar
- Deri kanseri gelişimi (solaryumda kullanılan UV-A ışınlarının deri kanseri riskini artırdığını ortaya koymuştur)
- Erken deri yaşlanması.
- Solaryum esnasında aynı zamanda Uv A ışını yayılımı olduğundan dolayı bu ışın deride, kanser haricinde birtakım zararlara da yol açar.
- Vücut savunma sistemine zarar verebilmektedir.
- Ayrıca bazı losyon, nemlendirici ve tedavi kremleri ile reaksiyona girerek vücuda zararlı olabilirler.
Solaryumun, Deri Kanseri riskini artırdığı gerçeğini göz ardı edip yine de Solaryuma giriyorsanız aşağıdaki uyarılara dikkat etmenizde fayda var…
Sağlıklı Bronzluk İçin Dikkat Edilecek Konular:
- Solaryum seanslarına başlamadan önce mutlaka cilt testi yaptırın. Böylelikle teninizin rengine ve cildinizin hassasiyetine göre solaryuma gireceğiniz uygun süre ve seansları belirleyebilirsiniz.
- Doğal bir bronzluğa ulaşmak için toplam 6 - 7 seans yeterli olmaktadır. Ancak çabuk bronzlaşmak için seanslar sık sık tekrar edilmemelidir. Bir hafta içinde 3 kereden fazla veya aynı gün içerisinde 2 kez solaryuma girmek tehlikelidir.
- Solaryumda kalacağınız süre ilk seans için 8 - 10 dakika arasında olmalı daha sonraki seanslarda ise 5 er dakika arttırılarak maksimum 20 dakikaya çıkarılmalıdır.
- Solaryuma girmeden önce cildin bütün kozmetik ürünlerden tamamen arındırılmış olması gerekir. Ayrıca solaryum için üretilen özel ürünler olmadıkça, solaryum cihazında hiçbir güneş ürünü kullanılmamalıdır.
- Seans esnasında gözler kapalı tutulmalı ve koruyucu gözlük takılmalıdır. Ayrıca lens kullanan kişilerin, solaryuma girmeden önce lenslerini çıkarmaları gerekmektedir.
- Prospektüslerinde "UV ışınlarına karşı duyarlılık yaratabilir" uyarısı olan ilaçlardan kullananlar solaryuma girmemelidirler.
- Alkol alındıktan sonra solaryuma girilmemelidir.
- Epilasyon, ağda, cilt bakımı sonrasında solaryuma girilmemelidir.
- Kalıcı makyaj ve lazer uygulamalarından sonra solaryuma girilmemelidir.
- 16 yaşından küçükler solaryuma girmemelidir.
- Şüpheli durumlarda doktora danışılmalıdır.