D Vitamini Nedir?
D vitamini; kalsiyum ve fosforun emilimiyle kemik ve dişlerin güçlenmesini sağlayan, özellikle çocukların gelişimi için gerekli bir vitamindir. Yağda erime özelliğine sahiptir. D vitamininin en önemli özelliği ise kalsiyum metabolizmasını denetlemek ve düzenlemektir.
D Vitamininin Faydaları?
- Bağışıklığın güçlenmesine yardımcı olur.
- Bağırsakların düzenli çalışmasına destek verir.
- Kas, cilt ve pankreas için yararlıdır.
- Tiroit fonksiyonları ve normal kan pıhtılaşması için gereklidir.
- Sinir sistemi ve bazı hormonları düzenler.
Gıdalardan da alınan D vitaminin bulunduğu besinler, karaciğer, balık, balık yağı, patates, yumurta, peynir, tereyağı, mantar ve fındık-ceviz gibi yağlı kuru yemişlerdir. Ancak bu besinler, tek başına D vitamini ihtiyacınızı karşılamaz. Vücudunuzun D vitamininden maksimum faydayı sağlayabilmesi için güneş ışığından yararlanın. Güneşteki ultraviyole ışınları, besinler yoluyla vücudumuza giren D vitaminini, derinin altında sentezler ve işlevsel hale getirir. Günde 15 dakika doğrudan güneş almayı ihmal etmeyin.
D Vitamini Eksikliği
Yetişkin kişilerde D vitamini yetersiz alınırsa 'osteomalazi' denilen kemik hastalığı görülebilir. Düzensiz beslenen ve güneşin yararlı ışınlarından yararlanamayan kadınlarda bu rahatsızlık görülür. Çocuklarda ise D vitamini eksikliği 'raşitizm' rahatsızlığına neden olur. D vitamini eksikliği güneşe çıkmayan kişilerde daha çok görülür. D vitamini eksikliği depresyon, kemik ve kas zayıflığının ortaya çıkmasına da neden olur. D vitamini fazlalığı D vitamini eksikliği gibi fazlalığı da görülebilir.
D vitamini fazlalığı;
- Çocuklarda zihinsel ve fiziksel problemlere neden olabilir.
- Zehirlenmeye yol açabilir.
- Eklem ve yumuşak dokularda kireçlenme oluşabilir.
Günlük D Vitamini İhtiyacı Nedir?
Yetişkin, genç ve çocukların günlük D vitamini ihtiyacı 10 mcg'dır. 1 çay kaşığı balık yağında da 10 mcg D vitamini bulunur. Dengeli beslenilmiyorsa süt çocukluğu döneminde (0-2 yaş) 400 ünite D vitamini takviyesi yapılmalı. Bu yeterli değilse 6 yaşa kadar D vitamini takviyesine devam edilmelidir.