Eski Mısır uygarlığı tıp gelişimi açısından büyük önem taşır Antik Mısır Uygarlığında tıbbi uygulamalar o kadar gelişmişti ki, Roma'nın düşüşünden sonraki yüzyıllar boyunca batıda aşılamayacaktı.
Çevre imparatorluklar ve krallıkların kendileri ve yakınları için Antik Mısır tıbbından hekim desteği aldıkları yine bilinen bir tarihi gerçektir. Mısırlılar çok sayıda cerrahi alet geliştirmişlerdir. Mısır’da bir hekim her hastalığa bakmazdı, göz doktoru, cerrah, diş doktoru, kadın hastalıkları doktoru gibi branşlaşmışlardı. (1)
Eski Mısırlıların Cerrahi ve Travma Tıbbı Uyguladıkları Biliniyordu.
Binlerce yıl önce Antik Mısır tıbbının seviyesi ve klinik tedavideki gelişmişliği dünyanın o zamanlar bildiği her şeyin çok üzerinde olması bildiklerimizin ötesinde bir şeylerin olduğunu göstermektedir. Eski Mısırlıların cerrahi ve travma tıbbı uyguladıkları biliniyordu. Açıktır ki, bu tür ayrıntılı bilgileri toplamak sadece birkaç yüz yıl değil, binlerce sene sonra olacaktır.
Mısır tıbbına atıfta bulunan çok sayıda antik kaynak vardır: Örneğin Homeros onları yeteneklerinden dolayı övmüştür; Herodot, Mısır'da gördüğü tıbbi uygulamaları anlatmıştır. Herodot, Mısırlıların vücudun belirli alanlarında uzmanlaşmış doktorlara sahip olduklarını ve gerçekten de Mısırlı doktorların antik dünyanın diğer bölgelerinde çok ünlü olduklarını aktarmıştır. (2)
Mısırlılar’ın Muzdarip Oldukları Hastalık Türleri
Mısırlılar’ın muzdarip oldukları hastalık türleri günümüzde olduğu kadar çok sayıda ve çeşitlidir ve bunlardan bazıları bilharsiazis / şistozomiyazis (kirlenmiş suyla bulaşan ve yayılan bir hastalık); trahoma (göz enfeksiyonu); malaria (sıtma); dizanteri; smalpox (çiçek hastalığı); pnömoni (zatürre); kanser; kalp hastalığı; demans (bunama); tifo (karahumma); artrit (eklem iltihabı); hipertansiyon (yüksek tansiyon); bronşit; tüberküloz (verem); apandisit; böbrek taşı; karaciğer hastalığı; omurga eğriliği; soğuk algınlığı ve yumurtalık kistleridir. (3)
Mısırlılar şifalı otları ve ilaçları ilaç olarak kullandılar ve kırık kemikleri düzeltmek için atel kullandılar. Mısırlıların diş hekimleri ve kadın doğum uzmanları vardı. Mısırlı doktorlar genellikle mide, gözler ve bağırsaklar gibi vücudun belirli bir bölümünde uzmanlaşmıştır.
Mısırlıların Uygulamaları Hem Yunan Hem de Roma Tıbbını Etkilemiştir
Antik Mısırlılar hastalıkların ilaçlarla tedavi edilebileceğini biliyorlardı. Masaj ve aromaların iyileştirme potansiyelini fark ettiler, belirli alanlarda uzmanlaşmış erkek ve kadın doktorlara sahip oldular ve hasta tedavisinde temizliğin önemini anladılar.
Eski Mısır'daki tıbbi uygulamaların ortaya koyduğu sonuçlar ölüm oranlarının, muhtemelen 20. yüzyılın ortalarına kadar Hıristiyanlık dönemindeki herhangi bir Avrupa hastanesinden daha az olduğunu bizlere göstermektedir. (4)
Şafak Tunç
(1) - Demir Budak, İlkçağlardan Günümüze Hekimliğin Gelişimi, Journal of Medical Sciences 2021, 2(2) 6-10, s. 7.
(2) - Joyce M Filer, BBC, 17 Şubat 2011.
(3) - Osman Olgu Dönmez, Eski Mısır Uygarlığında Tıp Uygulamaları , Yüksek Lisans Tezi, Tez Danışmanı Doç. Dr. H. Hande Duymuş Florıotı, Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih Anabilim Dalı Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı, Denizli- 2019, s. 37.
(4) - Mark, Joshua J. " Mısır Tıbbı ." Dünya Tarihi Ansiklopedisi . Son değiştirilme tarihi 17 Şubat 2017. https://www.worldhistory.org/Egyptian_Medicine/.
Yorum Yap
Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap
Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.