Dünyadaki 671 milyon obez hastanın yarısı 10 ülkede yaşıyor.. Obez bireylerin % 62'si gelişmekte olan ülkelerde.. Fazla kilolu ve obez oranı erkekler arasında % 29'dan % 37'ye, kadınlar arasında % 30'dan % 38'e çıkmış durumda.. Washington Üniversitesi Health Metrics and Evaluation Enstitüsü'nden araştırmacıların bildirdiğine göre, obezite hem gelişmiş, hem de gelişmekte olan ülkelerde en büyük sağlık problemi ve dünya çapında bir salgın haline gelmiş durumda. Bu iddia, Lancet dergisinde yayınlanan, "Erişkinlerde ve ergenlerde fazla kilo ve obezite oranlarının küresel, bölgesel ve ulusal ölçekte değişimi: 1980-2013" başlıklı çalışmaya dayanıyor. Bu çalışmaya göre, son otuz yılda dünya ölçeğinde fazla kilolu ve obez hasta populasyonu 857 milyondan 2.1 milyara çıkmış durumda..
IHME yöneticisi Dr. Christopher Murray "Obezite tüm yaşlarda, gelir gruplarında ve her yerdeki insanları etkileyen bir konu. Son otuz yılda, bir tek ülke bile obezite oranlarını azaltmakta başarı sağlayamadı." diyor. "Obezite oranlarının, özellikle de düşük ve orta gelir düzeyindeki ülkelerde sabit şekilde artacağını bekliyoruz. Acil önlemler alınmadığı taktirde tam anlamıyla bir halk sağlığı krizi kapımızdadır." Çalışma aynı zamanda dünyadaki 671 milyon obez bireyin yarısından fazlasının on ülkede toplandığını gösterdi. Bu ülkeler Amerika, Çin, Rusya, Brezilya, Meksika, Mısır, Almanya, Pakistan ve Endonezya'dır. Amerika Birleşik Devletleri en yüksek obez oranına (% 13) sahiptir. Obez popülasyonun % 62'si gelişmekte olan ülkelerde bulunmaktadır. Çalışmanın bulguları, 1980-2013 yılları arasında 188 ülkeden ve dünyanın 21 bölgesinden 1769 bilimsel makalenin, anketlerin, raporların ve tüm mevcut verinin taranmasıyla elde edildi. "Politikacılar artık görmezden gelme veya çarpıtmanın arkasına saklanamazlar."
Prof. Klim McPherson Bulgular: Fazla kilolu ve obez oranı erkekler arasında % 29'dan % 37'ye, kadınlar arasında % 30'dan % 38'e çıktı. Erkekler arasında fazla kilolu olma ve obezite oranları gelişmiş ülkelerde daha yüksekken, kadınlar arasındaki oranlar ise gelişmekte olan ülkelerde daha yüksektir. Son otuz yılda obezite seviyelerinde en büyük artışlar Mısır, Suudi Arabistan, Umman, Honduras ve Bahreyn'deki kadınlar ve Yeni Zelanda, Bahreyn, Kuveyt, Suudi Arabistan ve ABD'deki erkekler arasında görülmüştür. 1980 ile 2013 arasında çocuklarda fazla kilolu ve obez olma oranları % 50'ye yakın artmıştır. 2013'de gelişmiş ülkelerdeki kızların % 22'den, erkeklerin ise %24'den fazlası fazla kilolu veya obezdir. Gelişmekte olan ülkelerde oran yaklaşık % 13'dür. Araştırmacılar aynı zamanda gelişmiş ülkelerde genç yaşlarda ortaya çıkan obezite oranlarının da pik yaptığını göstermiştir.
Dr.Gakidou, "Sigara tüketimi ve çocuk beslenme sorunları gibi diğer major küresel sağlık risklerinin aksine, obezite dünya çapında azalmamaktadır." diyor. "Bulgularımız obezite oranlarındaki artışın sabit, yaygın ve kısa zaman sürecine yoğunlaşmış olduğunu göstermiştir. Bununla birlikte, yetişkin obezitesi oranlarında bir plato görülmesi, bazı gelişmiş ülkelerde salgın artış gösterse de, diğerlerinde bu ülkelerde olduğu gibi % 40'dan yüksek oranlara erişmeyeceği yönünde umut vaad etmektedir. Tonga'daki yetişkin erkekler, Kuveyt, Kiribati, Mikronezya, Libya, Katar, Tonga ve Samoa'daki kadınlar arasında tahminlenen obezite oranları % 50'yi aşmıştır. 2006'dan beri gelişmiş ülkelerdeki adult obezitesi artışı yavaşlamıştır. Yüksek gelirli ülkelerden bazılarında erişkin obezite oranlarında en yüksek artış görülmektedir. ABD'de erişkin populasyonun üçte biri, Avustralya'da erkeklerin % 28, kadınların % 30'u ve İngiltere'de erişkin populasyonun dörtte biri obezdir.
Dr. Gakidou, "Analizimiz, Birleşmiş Milletler'in obezitedeki artışı 2025'de durdurma hedefinin pek mümkün olmadığını ve organize mücadele, topluma yayılan girişimlerin etkilerini değerlendiren daha fazla araştırma ve bunları ulusal obezite kontrol programlarına nasıl yansıtacağımızı geliştirmeden maalesef ereişilemeyeceğini düşündürmektedir." diyor. "Özellikle düşük ve orta gelir seviyeli ülkelerde aşırı kalori alımı, fiziksel inaktivite ve endüstri tarafından gıda tüketiminin aktif promosyonu konularında acil küresel liderliğe ihtiyaç duyulmaktadır." Profesör Klim McPherson, "İstenmeyen sağlık sorunlarını önlemek için BMI değerlerimizin 30 yıl öncesine dönmesi gerekiyor." diyor.
Lobestein tarafından İngiltere'de BMI seviyelerinin 1980 seviyelerine dönmesi için, ülke çapında gıda tüketiminin % 8 azaltılması gerektiği hesaplandı. Bu da gıda endüstrisinin yılda 8.7 milyar sterlin zarar etmesi anlamına geliyor. Çözüm tamamen politiktir. Sorun, aynı iklim değişikliği konusunda olduğu gibi, gerekli uluslararası girişimlerin ekonomik büyümeyi kısıtlaması ve rekabetçi bir dünyada halkın sağlığı için buna izin verilemeyeceğidir. Politikacılar artık inkar ve görmezden gelmenin arkasına saklanmamalıdır." Çalışma Bill ve Melinda Gates Vakfı tarafından finanse edilmiştir.