Sushruta Plastik Cerrahinin Babası

Hekimce yazarı Şafak Tunç'un okurlarımıza özel kaleme aldığı Sushruta Plastik Cerrahinin Babası isimli 16 Şubat 2023 tarihli yazısı.

MÖ 7. veya 6. Yüzyıl arasında yaşamış olan Sushruta, Hint Tıbbının Babası" ve "Plastik Cerrahinin Babası " olarak bilinen Hindistanlı bir doktordu. “Sushruta Samhita” ismi ile bilinen çalışması plastik cerrahi üzerine dünyanın en eski metni olarak kabul edilir ve Ayurvedik Tıbbın Büyük Üçlemesinden birisidir; diğer ikisi, ondan önce gelen Charaka Samhita ve onu takip eden Astanga Hridaya'dır .

Sushruta, büyük bir şifacı ve bilge olarak görülüyordu. Ayrıca Tibet edebiyatında bir tıp otoritesi olarak da biliniyordu.

Çalışmaları tıbbi tekniklerin uygulanmasına odaklandığı ve kim olduğu veya nereden geldiği hakkında herhangi bir ayrıntı içermediği için Sushruta'nın hayatı hakkında çok az şey biliniyor. “Sushruta” “ünlü” anlamına gelen bir sıfat olduğu için doğum adı bile tam bilinmiyor. Kısacası hakkında bildiklerimizin yanında bilmediğimiz çok şey de vardır.

AYURVEDA TIBBI

Ayurveda Tıbbı, Hindistan'ın Vedik Dönemine (yaklaşık MÖ 5000) kadar uzanan, dünyanın en eski tıbbi sistemleri arasındadır. Ayurveda “Yaşam bilgisi” anlamındaki Sanskritçe āyurveda, āyu “yaşam, günlük yaşam” ile veda “bilgi” sözlerinden oluşur”  Ayurveda hastalıkların önlenmesinin yanı sıra tedavide kullanılan “standart” tıbbi bilgileri manevi kavramlar ve bitkisel ilaçlarla birleştiren bütünsel bir şifa uygulamasıdır. Tıbbın Babası olarak gösterilen Yunan hekim Hipokrat (MÖ 460 - MÖ 379) doğmadan önce Hindistan'da yüzyıllarca uygulanmıştır. Hindistan’ın bilgelerine göre āyurvedanın kökeni kozmik yaratılışın başlangıcından daha geriye gider.

Plastik Cerrahinin Babası Sushruta  bir doktorun sanatını nasıl uygulaması gerektiğine dair açıklamalar içerir. Ona göre ideal cerrah, "Cesarete ve sağduyuya sahip, keskin aletleri eli titremeden kavrayan ve ameliyatlarını başarı ile tamamlayan kişidir. Cerrah hayatını kendisine teslim etmiş olan hastanın bu teslimiyetine saygı duymalı ve hastasına kendi evladı nazarı ile bakmalıdır.

SUSHRUTA ÖNEMLİ ÖLÇÜDE FARKLI CERRAHİ TEKNİKLER GELİŞTİRDİ VE KOZMETİK CERRAHİ UYGULAMASINI İCAT ETTİ.

Sushruta ameliyatı sekiz başlık altında tanımlamıştır: Chedya (eksizyon), Lekhya (kazıma), Vedhya (delme), Esya (eksplorasyon), Ahrya (ekstraksiyon), Vsraya (tahliye) ve Sivya (dikiş). 
Planlama hassasiyeti, hemostaz ve mükemmellik gibi cerrahinin tüm temel ilkeleri, Sushruta'nın konuyla ilgili yazılarında önemli yer tutmaktadır. Farklı kusur türleri için çeşitli rekonstrüktif prosedürleri tanımlamıştır.
Eserleri Sushrutaa Samhita olarak derlenmiştir.  120 cerrahi alet ve 300 cerrahi prosedür tanımlamıştır. 
Sushruta'ya göre sağlık, yalnızca fiziksel bir iyilik hali değil, aynı zamanda zihinsel bir durumdu; iyi beslenmek, atıkların uygun şekilde ortadan kaldırılması, beden ve zihnin olumlu duygu durumunun sürdürülmesiyle kazanılan ve korunan bir durumdu.
Sushruta'nın, yalnızca sunulan semptomlara değil, tüm hastaya vurgu yapan bütüncül şifa görüşü  günümüzde normal kabul edilebilir ama  o bunları 2000 yıldan daha uzun bir süre önce söylemiştir. Çalışmaları ve bilgileri arasında ilaçlar, plastik cerrahi, diş hekimliği, kadın doğum ve jinekoloji bulunmaktadır.