Badem Beyin Sağlığında Etkili

Beyin, gelişimi ömür boyu süren bir organ. Sağlıklı beslenme, beyin gelişimini olumlu etkilediği gibi nörolojik birçok hastalığın da önüne geçilebiliyor.

Balık, üzüm, badem ve ceviz gibi besinler, hafızayı kuvvetlendirerek, alzheimer gibi hastalıkları önlüyor. Anne karnında başlayan beyin gelişimi ömür boyu sürüyor. Düzenli ve sağlıklı beslenerek birçok hastalığın önüne geçilebildiği gibi beyin geliştirmek ve beslemek de mümkün olabiliyor. Uzun süren beslenme bozuklukları ise sinir sistemini olumsuz etkiliyor. Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahı Prof. Dr. İlhan Elmacı, “Dengesiz ve yetersiz beslenme, beyindeki hücre sayısını ve sinir hücrelerinin gelişimini engelleyerek kalıcı hasarlara bile neden olabilmektedir.” diyor.

Anne adaylarına gebelik boyunca düzenli ve sağlıklı beslenmeyi öneren Prof. Elmacı, bebeğin hafıza gelişimi için de gebelik süresince folik asidi yeterli miktarda almayı tavsiye ediyor. Folik asidin yetişkinler için de önemli olduğunu kaydeden Prof. Elmacı, "Alzheimer ve bunama riskine karşı folik asit bakımından zengin fasulye, bezelye, ıspanak, şalgam, limon ve portakal gibi gıdalar tüketilmelidir." önerisinde bulunuyor. Uzun süreli fazla şeker tüketiminin nörolojik sorunları ortaya çıkardığını dile getiren İlhan Elmacı, şunları aktarıyor: "Unlu mamuller, baklagiller, patates, muz, elma, karbonhidrat bakımından zengin besinlerdir. Balık yağıyla birlikte bitkisel yağ tüketimi beyin sağlığı bakımından önemli bir yer tutmaktadır." Hafıza ve zeka gelişimi açısından B vitaminlerini içeren yiyeceklerin birinci sırada geldiğini söyleyen uzman, B vitamini eksikliğinde depresyon, kısa süreli hafıza kaybı, dikkat eksikliği, el ve ayaklarda yanma, iğnelenme, duyu kuşum, unutkanlık ve sinirlilik görülebileceğini belirtiyor.

Unutkanlığa Karşı Balık Yiyin!

Omega 3 asidi bakımından zengin olan balığın, beyin fonksiyonlarının daha düzgün çalışmasına yardımcı olduğunu söyleyen Prof. İlhan Elmacı, "Omega 3, beyin için daha fazla oksijen sağlayarak eski bilgileri hatırlamasını sağlar. Balık içerdiği protein ve amino asitlerle de, beyin tabakasının ihtiyacı olan sıvıyı karşılayarak hafızayı güçlendirir. Balık yemek, ayrıca yoğun stres altında daha hızlı düşünmeye yardımcı olmaktadır." ifadelerini kullanıyor. E vitamininin ise beyinde yaşlanmayla birlikte oluşabilecek gerilemeyi durdurduğunu aktaran Prof. Elmacı, şunları söylüyor "E vitamini yönünden zengin olan badem, beyindeki yaşlanmayı yavaşlattığı gibi beyin gelişimi ve sağlığı için birçok elementi de içermektedir. Bademin yanı sıra ceviz, fındık, kaju, yer fıstığı, ay çekirdeği, susam, keten tohumu da beyin sağlığı açısından tüketilmesi gereken gıdalar arasındadır." Son yıllarda yapılan araştırmalara göre üzümün dopamin salgılamasını artırarak problem çözme yeteneğini geliştirdiğini kaydeden Elmacı, "Bunun yanında bor bakımından zengin olan üzüm, konsantrasyon ve hafızayı da geliştiriyor." şeklinde konuşuyor. Prof. İlhan Elmacı, beyin sağlığı için uzak durulması gerekenleri ise şöyle sıralıyor: "Alkol, işlenmiş gıdalar, çok tuzlu besinler, işlenmiş proteinler ve fazla miktarda kullanılan şeker."