Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Selçuk Peker yaptığı yazılı açıklamada, meteorolojinin hava sıcaklığının artacağı ve yüksek nemin gelecek günlerde de devam edeceği uyarısında bulunduğuna işaret ederek, özellikle bugünlerde bol su içmenin her zamankinden çok daha fazla önem taşıdığını bildirdi.
Yüzde 80'i sudan oluşan insan beyninin en büyük zaaflarından birinin de sıcak hava olduğunu belirten Peker, aşırı sıcak ve su kaybına bağlı olarak yaz aylarında baş ağrısı, baş dönmesi, halsizlik, uykulu durum ve konsantrasyon bozukluğunda artış gözlendiğini aktardı.
Peker, aşırı sıcakların beyinde birçok hastalığa yol açabildiğini, bunların başında da sıcak çarpması, beyin damar tıkanıklığı ve kanamasının geldiğini ifade ederek, beyin kanamasının çoğu zaman sıcak çarpmasıyla karıştırılabildiğinden ölüme bile götürebildiğine dikkati çekti.
Sıcak havalarda gerekli tedbirlerin alınmasının özellikle de vücudun su dengesinin korunmasının hayati önem taşıdığını vurgulayan Peker, Beynimizin yüzde 80'i sudan oluşur. Su kaybı doğrudan beyindeki iç dengeyi etkiler. Beynin normal fonksiyonlarında aksamaya yol açar ve beyin sağlığını ciddi şekilde bozabilir bilgisini verdi.
Aşırı Sıcaklar Beyin Kanamasına Neden Olabiliyor
Yeterli sıvı almanın önemine işaret eden Peker, "Aşırı sıcak, buna bağlı terleme, su kaybı ve yeterli sıvının alınmaması kanın akışkanlığını artırırken bu da damarlarda pıhtı gelişimine neden olabiliyor. Bir benzetme yapacak olursak; ince bir tüpten balın akışı mı kolaydır yoksa suyun akışı mı?" ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Peker, vücut ısısının 40 derecenin üzerine çıkmasının ise "sıcak çarpması" olarak tanımlanabileceğini aktararak, şunları kaydetti:
Bu gibi durumda hasta hızlıca hastaneye alınmalı, sıvı desteği verilmeli ve vücut ısısı düşürülmeye çalışılmalıdır. Uzun süre bu durumda kalan birisi beyin dışında ayrıca pek çok organın etkilenmesi ile ölüme kadar gidebilecek sorunlarla karşılaşabilir. Aşırı sıcaklar eskiden var olan sistemik problemlerde artışa yol açarak beyin kanamasına da neden olabiliyor. O nedenle özellikle de diyabet, yüksek tansiyon, böbrek hastalığı gibi bilinen kronik hastalığı olanların özellikle çok sıcak ortamlardan kesinlikle kaçınması gerekiyor.
Beyin Kanaması Sıcak Çarpmasından Nasıl Ayırt Edilir
Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Selçuk Peker, beyin kanaması ile sıcak çarpmasının üç temel farkını Beyin kanamasında kafa içi basıncı artar ve öncelikle ani ve şiddetli baş ağrısı, bulantı ve kusma belirtileri görülür. Oysa sıcak çarpmasında bu belirtiler yerine yavaş yavaş gelişen halsizlik, yorgunluk ve konsantrasyon bozukluğu görülür sözleriyle açıkladı.
Peker, şiddetli baş ağrısı ve buna eşlik eden bulantı, kusma, konuşma bozukluğu, denge kaybı, vücudun yarısında uyuşma ve kuvvetsizlik, kısa süreli de olsa bilinç kaybı ve bayılma gibi durumlarda mutlaka zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna gidilmesi gerektiğini kaydetti.
Beyni besleyen damarlarda tıkanma olmasının ise bu damarın beslediği beyin bölgesini tahrip edebileceğini belirten Peker, Damar tıkanıklığının nedeni yüksek tansiyon, diyabet, arterioskleroz gibi durumlarda damar duvarının bozulması olabilir. Bazen ise vücudun başka bir yerindeki damar içi bozukluk pıhtı atarak beyin damarını tıkayabilir. Her iki halde de beyin kanamasına benzer bulgular ortaya çıkar. Kanama ile tıkanma arasındaki ayırıcı tanı için acilen tomografi çekilir değerlendirmesinde bulundu.
Prof. Dr. Selçuk Peker, aşırı sıcakların bebekler, küçük çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalığı olanlar için çok kısa bir süre içinde bile ciddi risk oluşturabildiğine işaret ederek, alınması gereken tedbirleri şöyle sıraladı:
Aşırı sıcak saatlerde güneş altında kalmamak, bol sıvı tüketmek ancak sıvının kahve ya da hazır meyve suları değil, su ve ayran olarak tüketilmesi, vücuda bol gelen pamuklu giysiler giymek, şapka takmak, kullanılan ilaçlar varsa aksatmamak, ağır egzersiz yapmamak, ağır yemekler yememek.
Yorum Yap
Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap
Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.