Nöropatiler

Sinir sistemi, vücudun normal işlevlerini yerine getirebilmesi için, beyne haber taşıyan, beyin ve omurilikle iletişim sağlayan bir ağdır.

Sinir sistemi, vücudun normal işlevlerini yerine getirebilmesi için, beyne haber taşıyan, beyin ve omurilikle iletişim sağlayan nöronlar (sinir hücreleri) ve sinirlerden (nöronlara ait sinir liflerini içeren demetler) oluşan muazzam ve karmaşık bir ağdır.

Sinir sistemi genellikle 2 parça olarak ele alınır: merkezi sinir sistemi (beyin ve omurilikten oluşur) ve periferik sinir sistemi (merkezi sinir sistemi dışında, omurilikle bağlantılı sinirler ve nöronlar ağından oluşur). Periferik sinir sisteminde, beyne duyularla ilgili bilgi ileten duyusal sinir lifleri ve kaslara mesaj göndererek kontrol eden motor sinir lifleri bulunur.

Periferik nöropati, periferik sinir sistemindeki hücrelerin hasara uğramasından ya da bozukluğundan kaynaklanır. Bozukluk ya da hasar, sinir hücrelerine kan dolaşımının ulaşmasını engelleyen, vücudun (dolayısıyla sinir hücrelerinin) yetersiz beslenmesine yol açan, sinir hücrelerinin liflerinde yalıtıcı rol oynayan maddeleri etkileyen durumlar ve hastalıklarla ilişkili olabilir ya da bası, travma (örneğin, sinir lifinin kesilmesi) gibi sinir hücrelerinin doğrudan zedelenmesine bağlıdır.

Periferik Nöropatinin Olası Nedenleri

Periferik Nöropatinin Belirtileri

Nöropati Riskinin Azaltılması