Yazın kavurucu sıcaklarında beden olumsuz yönde etkilenir. Sıcak çarpmasıyla yüz yüze gelen kişilere uygulanması gerekenleri şu şekilde sıralanabilir:
- Hasta güneş altındaysa gölge ve serin bir yere taşıyın.
- Ateşine bakın.
- Nabzını kontrol edin.
- Nabız hızlı, ateş de yüksek ise hemen uzmanlardan yardım isteyin.
- Sağlık ekibi gelene kadar hastanızın bilincini kontrol edin. Ona adını, yaşını vb. bilgilerini sorun. Bilinci açık ise hastayı yarı oturur pozisyonda bekletin. Eğer bilinci kapalıysa ya da daha kötüye gidiyorsa hastanızı sırt üstü yatırıp başını sola doğru yatırın. Bu Nefes alıp vermesini kolaylaştırır.
- Hastanızı sağlık ekibi gelene kadar sıkı takip edin. Nefes alıp vermelerine, nabzına sürekli bakın.
- Hastaya soğuk duş aldırın ya da duruma göre kasıklarına, el ve ayak bileklerine, başına ve boynuna soğuk kompresler uygulayın. Vücut ısısını düşürmek için oda sıcaklığını düşürün. Isınan kompresleri lütfen tekrar soğutun; çünkü ısınan kompresler hastanın ateşini düşürmeye yardımcı olmaz.
- Hastanın bilinci açık ise alkolsüz ve soğuk içecekler - tercihen su - içirmeye gayret edin. Bilinci kapalıysa ya da bulanıksa hastanıza bir şey içirmeye çalışmayın. Bilinci kapalı ya da bulanık kişi içirmeye çalıştığınız suyu ciğerlerine kaçırabilir, boğulmasına neden olabilirsiniz. Bu durumda hastanızın ısısını dışarıdan düşürmeye çalışın.
Bunlara Dikkat Edin
- Dışarıda işiniz varsa öğleden sonraki saatleri tercih edin. Saat 14.00 e kadar hava maksimum ısısını koruyacak ve güneş daha etkili olacaktır.
- Yanınızda mutlaka dolu bir su şişesi taşıyın. Su ihtiyacınızın olmadığını hissetseniz bile günde en az 1 litre su tüketmeye özen gösterin. Bol miktarda tuzlu ayran tüketin. Alkollü içeceklerden uzak durun.
- Başınıza şapka almayı unutmayın. Ayrıca ince, pamuklu giysiler tercih edin. Naylon içeriği yüksek giysiler vücudunuzu gereksiz ısıtacaktır.
- Kronik bir hastalığınız varsa saat 14.00 den önce dışarıda uzun süreli vakit geçirmekten kaçının.
Gölgede Oynasınlar
- Çocuklarınızın gölgede oynamalarına izin verin. 14.00 den önce mümkünse oyun bahçeleri yerine evde kalmalarına özen gösterin.
- Kendinizi güneşin altında halsiz hissetmeye başladığınızda gölge bir yere geçin ve etrafınızdakilerden yardım isteyin. Vücudunuzu soğutun. Elinizi, yüzünüzü yıkayın ve mutlaka bir bardak su içmeye gayret gösterin.
- Güneş altında yapılan kumsal voleybolu, yüzme, sörf gibi güç isteyen sporları yaparken kendinizi fazla zorlamayın. Yorgunluk hissettiğinizde ya da aşırı terlediğinizde spor yapmaya ara verin. Su ihtiyacınızı karşılayın. Gölge bir yerde dinlenin.
Yorum Yap
Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap
Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.