Eril normları ve cinsiyetçi tutumları benimseyen erkeklerin psikolojik rahatsızlıklara yakalanma olasılığının daha yüksek olduğu bildirildi.
Amerikan Psikoloji Derneği tarafından yapılan araştırma, çapkın ve kendilerini kadınlar üzerinde iktidar sahibi olarak gören erkeklerin, eril normlara uymayı daha az önemseyen hemcinslerinden daha fazla psikolojik sorunla karşı karşıya olduğunu ortaya koydu.
Sonuçları "Journal of Counseling Pschology" dergisinde yayımlanan çalışmada, ABD'de yapılan 78 farklı araştırmanın bulguları meta-analize tabi tutuldu.
Araştırmacılar toplam 19 bin 453 katılımcının, toplumda geleneksel erillik anlayışını yansıttığı varsayılan kazanma arzusu, kendine yeterlilik, duygularını kontrol etme ihtiyacı, şiddet eğilimi, çapkınlık ve kadınlara hükmetme dahil olmak üzere 11 ayrı norma karşı tutumunu analiz etti.
Ardından bu tutumlar, akıl sağlığı açısından üç genel sonuç tipiyle ilişkilendirildi: Olumsuz akıl sağlığı (depresyon); olumlu akıl sağlığı (tatmin) ve psikolojik danışma arayışı.
Sonuçta kendini eril normlara bağlı gören katılımcıların psikolojik bozukluklara daha yatkın olduğu gözlendi.
Araştırmacılar bu ilişkinin kendine yeterlilik, çapkınlık ve kadınlar üzerinde hakimiyet kurma olmak üzere özellikle üç normda belirgin olduğunu tespit etti.
Çapkınlık ve kadınlar üzerinde hakimiyet kurma iddiasının cinsiyetçi davranış biçiminin en açık ifadesi olduğuna dikkat çeken çalışmanın başyazarı Dr. Y. Joel Wong, "Bu normlara bağlılıkla olumsuz akıl sağlığı arasındaki güçlü ilişki, cinsiyetçiliğin yalnızca bir toplumsal haksızlık olmadığı, aynı zamanda bu tavırları benimseyenlerin akıl sağlığı üzerinde de yıkıcı bir etkisi olduğunu ortaya koyuyor." diye konuştu.
Wong, bu tip erkeklerin yalnızca psikolojik rahatsızlıklara yatkın olmakla kalmayıp, aynı zamanda psikolojik destek alma konusunda da daha çekimser olduklarını ifade etti.