Deprem Korkusu (Sismofobi) Nedir?

Deprem korkusu kişinin sadece kendisi değil; ailesi, yakın çevrenin ve hatta tüm dünyanın zarar göreceğinden korktuğu bir durumdur.

Deprem korkusu, bir diğer adıyla Seismophobia ölüm ve kaybetme fobisi olarak tanımlanabilir. Deprem, sonuçlarını öngöremediğimiz bir doğal afettir. Bu sebeple kontrolümüz dışında gelişen olayların korkumuzu tetiklemesi oldukça doğaldır. Ancak diğer fobilerde kişinin kendisinin tehlikeyle karşılaştığı bir durum söz konusuyken deprem fobisinde ailesi, arkadaşları, yakınlarını da içerisine alan bir tehlike söz konusudur. Bu sebeple kişinin korkuları daha çok tetiklenir, daha büyük stres ve kaygı yaşar. Bu korku deprem anındaki sallantıdan ve fiziksel korkudan değil, deprem sonucunda ortaya çıkabilecek kötü sonuçlardan dolayı duyulan bir korkudur. 

Deprem korkusu depremi doğrudan yaşayan kişilerde görülebileceği gibi depreme uzaktan ya da yakından şahit olan kişilerde de görülebilir. Deprem haberlerine ve görüntülerine maruz kalmak da deprem korkusuna neden olabilir. Bu durum günlük hayatımızı sekteye uğratır ve sürekli kaygılı olma halimiz devam edebilir.

Deprem Korkusunun (Seismophobia) Belirtileri Nelerdir?

Deprem korkusunun hem fizyolojik hem psikolojik etkileri olabilir. 

Depreme dolaylı olarak maruz kalan kişilerde ise kendini o görüntülerin içinde hayal etme durumu yaşanır, zihin bu görüntülerle fazla meşgul olur. Depremi doğrudan yaşayan kişilerde deprem anını zihninde tekrar yaşama, kabuslar görme, uykuya dalmakta ve uykuyu sürdürmekte güçlük görülebilir. Bu belirtiler travma sonrası stres bozukluğunun belirtileriyle benzerlik gösterir. 

Ayrıca bu tepkiler uzun süreli olma halinde birçok hastalığa kapı aralar.

Deprem Korkusu Nasıl Yenilir?

Öncelikle deprem korkusu (seismophobia) teşhisinin konulması için bir uzmana başvurmanız gerekir. İlerleyen ve tedavi edilmeyen deprem korkusu travma sonrası stres bozukluğu gibi psikolojik rahatsızlıklara yol açabilir. Depremin kişilerde kaygıya sebep olması doğaldır. Ancak bu yoğun kaygı ve stres 1 ayın sonunda hala devam ediyorsa,kişi günlük hayatına dönmekte güçlük çekiyorsa profesyonel destek alınmalıdır.

Deprem korkusu yaşayan kişilerin bu korkuyu çözüme kavuşturmak, ortadan kaldırmak için uzman desteği alması gerekir. 

Mümkün olduğunca günlük yaşantıya devam edilmeli ve günlük rutinler sürdürülmelidir. 

Depremle ilgili eğitici bir seminere katılmak deprem korkusunu azaltmaya yardımcı olabilir. Yine aynı şekilde deprem çantası hazırlamak depreme hazırlıksız yakalanma korkusunu azaltma konusunda yardımcı olabilir. Ancak hazırlanan deprem çantası sürekli göz önünde tutularak bu korku tetiklenmemelidir. 

Sakin kalmayı öğrenmek, nefes egzersizleri ve gevşeme çalışmaları yapmak kaygıyı azaltmada yardımcı olabilir. 

Bu süreçte sosyal medya, televizyon gibi yayın organlarından mümkün olduğunca uzak kalmak yararlı olacaktır.