Depresyonda Mısınız?

Aşağıdaki dokuz belirtiden en az beşinin (ilk iki belirtiden en az biri bulunmak üzere), en az iki hafta süresince var olması durumuna "majör depresyon" denir.

Kişide çeşitli etkenler sonrasında gelişen çökkünlük halidir. Aşağıdaki dokuz belirtiden en az beşinin (ilk iki belirtiden en az biri bulunmak üzere), en az iki hafta süresince var olması durumuna "majör depresyon" denir.

Belirtileri

Depresyonu Anlamak

Çoğu araştırmada %8-20 oranında majör depresyon düzeyinde depresif şikayete rastlanmıştır. Kalıtımsal eğilimin olduğu majör depresyon vakalarının 30'lu yaşlarda en yüksek düzeyde olduğu gözlenmiştir.

Majör depresyon ayrılmış ve boşanmış kişilerde en çok; bekar ya da evlilerde ise önceki gruba oranla daha az gözlenmiştir. Eşini yeni kaybetmiş kişilerde ise gene yüksek oranda majör depresyona rastlanmıştır. Gene bir çalışmanın sonuçlarına göre bekar kadınlarda evlilere göre daha az oranda depresyona rastlanmış ; erkeklerde ise evlilik, depresyon riskini bekarlığa göre azaltmıştır. Bu kişilerin ailelerinde intihar ve alkolizme yüksek oranda rastlanmıştır.

Yapılan bir çalışmada son beş yıl içinde en az altı ay süre ile işsiz kalan kişilerde 3 kat daha fazla majör depresyona rastlanmıştır.

Majör depresyonun erkekler için hayat boyu görülme olasılığı %2-12 ; kadınlar için % 5-26 arasında bulunmuştur. Araştırmalara göre her yıl majör depresyon hastalarına yüz bin kişide 247-598 kadın; 82-201 erkek yeni vakanın eklendiği saptanmıştır.

Depresyonun Oluşumunda Etkili Olan Kişisel Özellikler