Dünya genelinde depresyon sıklığı gün geçtikçe artıyor. Modern yaşamın ve teknolojik gelişmelerin insanları daha mutlu ve huzurlu yapması beklenirken yapılan araştırmaların sonuçları bunun tam tersini gösteriyor. Konuyla ilgili çarpıcı sonuçlardan birisi İngiltere de yapılan bir araştırmada ortaya çıktı.
İnsanların çoğunluğunun İngiltere de aile hekimlerinin rekor seviyede kişiye antidepresan verdiği, sadece geçen bir yıl içinde 31 milyon müsekkin ilâç reçetesi yazıldığı açıklandı.
Sağlık Bakanlığı ve uzmanların uyarılarına rağmen, antidepresan kullanımının artmasını eleştiren The Times gazetesi, "Antidepresan Milleti Olduk" diye manşet attı.
En çok Prozac ve Seroxat gibi ilâçların yazıldığını ve kullanımda yılda yaklaşık yüzde 10 gibi artış olduğunu duyuran Times, bu tür ilâçları kullanan bireylerin kesin sayısınınsa bilinmediğini yazdı.
İngiltere de aile hekimlerinin büyük bölümünün de bu tür ilâçların çok fazla verilmesinden şikayetçi olduğu, ancak hastalarının ısrarlarına dayanamadıkları, kaynak ve eleman yokluğundan dolayı hastaya davranış tedavisi öneremedikleri için ilaç yazmak zorunda kaldıkları belirtiliyor.
İngiltere'de yapılan araştırmalar, depresyonun her beş kişiden birini hayatının en az bir döneminde etkisi altına aldığını gösteriyor. Bu da 16-75 yaş arasındaki nüfusun içinde en az 1,5 milyon kişinin depresyonun etkisi altında olduğu anlamına geliyor. Depresyon ayrıca, İngiltere deki intiharların yüzde 70'inde temel etkenlerden biri kabul ediliyor.