Gençlerin yorucu eğitim hayatı ve stresli çalışma koşulları aileleriyle sık sık tartışma yaşamalarına neden oluyor. Ebeveynlerin eleştirilerine karşı öfkesini kontrol edemeyen gençlerle, sözünün dinlenmesi için baskı yapan aileler arasında büyük fikir ayrılıkları yaşanabiliyor. Kişisel Gelişim Uzmanı Oğuzhan Korkmaz “Tepkileri İzleme Uygulamaları” adını verdiği teknikle gençlerin ailelerine olan ani tepkilerini ortadan kaldırma yöntemlerini anlatıyor
“Farkındalık Uygulamaları” adı altında uzman doktorlar gözetiminde gerçekleşen ve yaklaşık beş seans süren bir eğitimin alt bölümü olan Tepkileri İzleme Uygulamaları, gençlerin aileleri ile olan sorunları ne boyutta olursa olsun öğrencilerin sadece kendi tepkilerine yoğunlaşmasını sağlıyor ve gençler öfkelerini bu eğitimle kontrol edebiliyor.
İzleme yöntemleri de denilen bu uygulamalarla öfke, tepkiler, kıskançlık ve hatta sevgi duyguları bile izlenilebiliyor. Öğrencilerle yapılan grup terapilerinde ailelerin “Çocuğum artık bana bağırmıyor ve cevap vermiyor” şeklinde olumlu tepkilerini dile getirdiklerini belirten Kişisel Gelişim Uzmanı Korkmaz, gençlerdeki ani parlamalar ve tepkilerin bu yöntemle kontrol altına alınabildiğini vurguladı.
Gençler bu uygulama sayesinde öfke anında kontrolsüz olduklarını anlıyorlar ve ailelerinin onlara yaptığı eleştiri sona erene dek tepkisizce durabiliyorlar.
Öfke, Olumlu Tepkilere Dönüşüyor
Aileleri ile tartışmaya başlayan gençler tartışmanın ilerlemesi ile kavgaların başlayacağını önceden seziyor ve öğretilen uygulamalar ile kendilerine ailelerinin gözünden bakabiliyor. Bu uygulamada aileleriyle yaşadıkları en mutlu anları gözlerinde canlandıran gençler, aileleri tepki vermeye başladığında o anları düşünüp sakinleşiyor.
Gençler, farkındalık eğitimi ile “Annem ve babam bu tartışmadan dolayı benim üzüleceğimin farkında değil. Ama ben farkındayım ve onlara tepki vermemeliyim. Ailem beni üzeceğini bilse bunu bana yapmaz. Şu an onlara cevap vermemeliyim” bilinciyle hareket ediyor.
Gençler Tartışmanın Bitmesini Sabırla Bekliyor
Tartışma boyunca ailelerine cevap vermeyen öğrencilerin tepkisizce durup tartışmanın bitmesini beklediğini belirten Kişisel Gelişim Uzmanı Oğuzhan Korkmaz, öğrencilerin ebeveynlerine cevap vermeden durduklarında anne ve babalarının özür dileyip kendilerine sarıldığını söylüyor. Öğrenciler, ailelerine cevap verdikleri durumda tartışmanın büyüyeceğinin bilincinde olduklarını ama sabırla ebeveynlerinin öfkesinin geçmesini beklediklerini de sözlerine ekliyor.
Aileler ve Çiftler İçin Farklı Eğitimler
Artık ailelerin de çocuklarına nasıl davranacakları konusunda bilinçlendiğini ve eğitimler aldığını belirten Kişisel Gelişim Uzmanı Korkmaz, özellikle yeni evli çiftlerin bu eğitimlere yoğun ilgi gösterdiğini ve yakın zamanda bu eğitimi anlatan bir uygulama kitabını yayınlayacağını belirterek sözlerini tamamladı.