Emek sarf edilmeden bir şeye sahip olunmadığı gibi sağlıklı bir yaşam için de emeğin gerekli olduğuna değinen Senem Dinç, bunun için hastalıkların beklenmemesini belirtti.
Aksu Vital Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Uzmanı Senem Dinç sağlıklı yaşamanın ancak alışkanlık edilerek süreklilik kazanabileceğini belirterek bunun gelecek nesiller için de bir yatırım olduğunu belirtti.
“Ben sağlıklı yaşamak istemiyorum diyen insan göremezsiniz. Eğer biri böyle bir söylemde bulunuyorsa mutlaka psikolojik bir sorun mevcuttur. Herkesin sağlıklı bir yaşam sürmek istemesine karşın toplumda böyle yaşayan insanların sayısının ne kadar az olduğunu görüyoruz. Bunun elbette iradesizlik başta olmak üzere çalışma hayatı, gelir düzeyi, geç kalınmışlıktan ötürü mevcut hastalıklar vb. birçok sebepten etkilendiğini görüyoruz. Sağlıklı yaşam bize ne katar sorusuna cevap verelim. Sağlıklı yaşam insan vücudu makine gibi düşünürsek bu makinenin düzenli olarak bakımının yapılmasıdır. Sağlıklı yaşam standardına ulaşmış ve bunu devam ettiren kişi hastalıklardan daha fazla korunmuş olur. Bu elbette hiç hasta olmayacağı anlamına gelmez ancak hasta olma olasılığı düşer ve karşılaştığı hastalıkları daha çabuk atlatır. Ayrıca sağlıklı yaşamak sadece iç organlarımızı, metabolizmamızı mutlu etmekle kalmaz, psikolojik olarak rahatlamamızı da sağlar. Organları ve dolaşımı düzenli çalışan kişi stresi de çabuk yener. Hatta sağlıklı yaşamak sağlıklı bir zihin yapısı ve güzel bir cilt demektir.” açıklamasında bulunan Dinç, sağlıklı yaşamın en temel prensibini “doğada insan için var olan her şeyden faydalanmak “ olarak tanımladı.
Dinç; sağlıklı yaşamak için mevsimlerin de önemli olduğunun altını çizerek çevre koruyuculuğu yapmanın önemli olduğunu belirtti. Senem Dinç Sağlıklı yaşamak için temel olanları şöyle sıraladı:
- Düzenli egzersiz ve yürüyüş yapmak
- Sabah erken uyanmak ve uyku düzenini sağlamak.
- Besinleri mevsimine uygun olarak tüketmek.
- Her besinin aşırısından kaçınmak.
- Sigara ve alkolden uzak durmak.
- Kafein ve tein gibi maddeleri içeren içeçekleri minimum düzeyde tüketmek.
- Asitli içecekleri hayattan çıkarmak.
- Meyve suyu tercihini mümkün olduğunca tazesinden yana kullanmak.
- Bol yeşil ve bol meyve tüketmek.
- Margarini hayattan çıkarmak. Bunun yerine aşırıya kaçmamak kaydı ile tereyağı ve zeytin yağı kullanmak.
- Gün içerisinde çeşitli bitki çaylarını tüketmek.