Oruç Tutan Kalp Hastaları Nasıl Beslenmelidir?

Oruç Tutan Kalp Hastaları Nasıl Beslenmelidir?

Doğru şekilde tutulan orucun faydalarının olduğu biliniyor. Oruç tutması uygun görülen kalp hastalarının oruç tutarken bazı kurallara dikkat etmesi gerekiyor.

Doğru şekilde tutulan orucun faydalarının olduğu biliniyor. Oruç tutması uygun görülen kalp hastalarının oruç tutarken bazı kurallara dikkat etmesi gerekiyor.

  • Doğru şekilde tutulan orucun metabolizma üzerinde, insülin dayanıklılığını arttırmada, damar sertliğini azaltmada etkilerinin olduğu bilinmektedir. Aynı zamanda oruç tutan kişinin ulaştığı manevi huzur depresyonun giderilmesi açısından önem arz eder.
  • Oruç tutup tutamayacağınızı hekiminize danıştıktan sonra oruç tutuyorsanız öncelikle dikkat etmeniz gereken şey iftarda ağır ve çok yemekten kaçınmaktır. Kimi insanlar uzun süren açlığın etkisiyle iftarda, kimisi oruç tutarken açlığa dayanabilmek için sahurda çok yemek yemektedir. Ancak ağır yemekler yemek kalbin daha hızlı çalışmasına neden olur. Kalp daha hızlı atar, tansiyon yükselir, kana salınan bazı hormonlar kanın pıhtılaşmasını kolaylaştırır. Bütün bunlar kalp krizi riskini arttırır. Bu sebeple iftarda ve sahurda yediklerimizin miktarı ve çeşidi kalp damar sağlığı için oldukça önemlidir.
  • Uzun süren açlığın ardından hızlı yemekten kaçınmalısınız. İftarla sahur arasını bölüştürerek azar azar ve sık sık yemek en uygun yöntemdir. Hatta kalp damar hastalarının Ramazan boyunca üç öğün beslenmesi önerilir. Bu üç öğün iftar, iftardan 2-3 saat sonra ve sahur şeklinde düzenlenebilir.
  • İftarda yenecek en uygun menü hafif yemek çeşitleri, Akdeniz mutfağı olabilir. Yağlı yiyeceklerden kaçınmalısınız. Mümkün olduğunca bol sulu, kızartılmamış yiyecekler tercih edilmelidir. Baklagillerin sindirimi zor olduğundan az miktarda yenmesi tavsiye edilmektedir.
  • Sahur sofraları kahvaltı gibi hazırlanmalıdır. Su ve mineral ihtiyacını karşılayacak gıdalar, ölçülü miktarda yumurta, süt, yoğurt, peynir, lifli gıdalar tüketilmelidir.
  • Bu öğünlerde sindirimi uzun süren gıdaların seçilmesi gerekir. Lifli, protein zengini gıdalar uzun süreli sindirime uğrar, tokluk hissinin de uzun süreli olmasını sağlar. Bunun yanında karbonhidrat içeren, şekerli gıdalar kısa sürede sindirime uğrar ve kısa sürede açlık hissedilmesine neden olur.

Günlük su tüketimi 2 Litre olmalıdır. 

  • Günlük hayatta dikkat edildiği gibi yeterli miktarda sıvı alınmalıdır. Ekstra bir durum söz konusu değilse günlük en az 2 litre su tüketilmelidir. Bu miktar yine iftar ile sahur arasında bölüştürülerek alınmalıdır.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

Nasıl bir ilac ben menopoza gırdım cok sınırlı ve gergin oluyorum içe bilirmiyım rd yazmış faydası varmı
Magne fort.kroner kalp hastası.iki kere anjiyo olup üç damar tıkanıklığı giderilmiş hastaya Bu ilacı SGK ödermi??
...